ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα - Φιλιππίνες: Διπλωματικό επεισόδιο για τις συγκρούσεις πλοίων στη Σινική θάλασσα

Κίνα - Φιλιππίνες: Διπλωματικό επεισόδιο για τις συγκρούσεις πλοίων στη Σινική θάλασσα
Στιγμιότυπο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Αμυνας των Φιλιππίνων Armed Forces of the Philippines/AP

Στον πρεσβευτή της Κίνας, στη Μανίλα επιδόθηκε διαμαρτυρία μετά τις δυο συγκρούσεις κινεζικών και φιλιππινέζικων πλοίων στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα. Ταυτόχρονα και το  Πεκίνο επέδωσε «επίσημη διαμαρτυρία» στη Μανίλα.

Η εκπρόσωπος της διπλωματίας των Φιλιππίνων που έκανε την ανακοίνωση την Δευτέρα (23/10), εξήγησε ότι η χώρα της κάνει πλήρη χρήση των διπλωματικών μηχανισμών που διαθέτει.

Προηγήθηκαν αλληλοκατηγορίες Μανίλας - Πεκίνου για τις δύο αυτές συγκρούσεις στα νησιά Σπράτλι, περίπου 25 χιλιόμετρα από τον ύφαλο Σέκοντ Τόμας. Καταγράφτηκαν τη στιγμή που οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν συνηθισμένη αποστολή ανεφοδιασμού στρατιωτικών τους, σε απομονωμένη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας - σε πολεμικό πλοίο που η Μανίλα είχε βυθίσει εσκεμμένα στην ατόλη Σέκοντ Τόμας το 1999.

AP Photo/Aaron Favila

«Οι επικίνδυνοι ελιγμοί παρεμπόδισης του πλοίου 5203 της κινεζικής ακτοφυλακής προκάλεσαν σύγκρουση με πλοίο ανεφοδιασμού (…) που είχαν ναυλώσει οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων», ανακοίνωσε η Μανίλα.

«Ελαφριά σύγκρουση»

Η Κίνα έκανε λόγο για «ελαφριά» σύγκρουση η οποία σημειώθηκε όταν το πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε «πολλαπλές προειδοποιήσεις και σκοπίμως διασταυρώθηκε με τις δυνάμεις της τάξης με επικίνδυνο και μη επαγγελματικό τρόπο», με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Κατά τη διάρκεια άλλου επεισοδίου, πλοίο της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής που συνόδευε την αποστολή ανεφοδιασμού «χτυπήθηκε» από «πλοίο της κινεζικής θαλάσσιας πολιτοφυλακής».

Το Πεκίνο από την πλευρά του κατηγόρησε το φιλιππινέζικο πλοίο ότι «σκοπίμως» προκάλεσε σύγκρουση κάνοντας όπισθεν προς κινεζικό αλιευτικό.

Διαμαρτυρία και από Πεκίνο

Από την πλευρά του και το Πεκίνο επέδωσε «επίσημη διαμαρτυρία» στη Μανίλα, μετά τις συγκρούσεις πλοίων, όπως ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία στη φιλιππινέζικη πρωτεύουσα.

Η Κίνα εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά της» και την «σθεναρή αντίθεσή της» μετά την «παρείσφρηση» πλοίων των Φιλιππίνων σε διαφιλονικούμενη ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα, αιτία εντάσεων τις τελευταίες ημέρες.

Επανέλαβε την προτροπή του Πεκίνου στη Μανίλα να σταματήσει να «προκαλεί προβλήματα και (να προβαίνει σε) προκλήσεις» στη θάλασσα και να τερματίσει τις «αβάσιμες επιθέσεις» και την «δυσφήμιση» της Κίνας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, έδωσε διαταγή στο λιμενικό σώμα της χώρας του να διενεργήσει έρευνα για τη σύγκρουση χθες, Κυριακή, 22/10, που είχε αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μάρκος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για ζητήματα ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί «η νέα παραβίαση» της Κίνας, γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ