ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός στρατός: Απόψε επεκτείνουμε τις χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα - Η απάντηση της Χαμάς

Ισραηλινός στρατός: Απόψε επεκτείνουμε τις χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα - Η απάντηση της Χαμάς
AP Photo/Abed Khaled

Στην επόμενη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προχωρά το Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας έχει πραγματοποιήσει μαζικές επιδρομές τις τελευταίες ώρες στη Γάζα και απόψε επίκειται «επέκταση της χερσαίας επιχείρησης» κατά της Χαμάς.

«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης Γάζας να μετακινηθούν νότια», ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Επίσης, τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το βράδυ της Παρασκευής (27/10), ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNNi, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από άρματα μάχης που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ επιχειρούν και πολεμικά πλοία από θαλάσσης.

Χαμάς: Να παρέμβει η διεθνής κοινότητα

Το βράδυ, η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε. «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση. Λίγο νωρίτερα, η τρομοκρατική οργάνωση είχε καλέσει όλο τον παλαιστινιακό λαό να πολεμήσει τους Ισραηλινούς σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.

Ιράν: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε, ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Από όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR. Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.

Σφυροκόπημα στη Γάζα - Ρουκέτες από τη Χαμάς

Ίσως μία από τις πιο δύσκολες αναμένεται να είναι η αποψινή νύχτα στη Μέση Ανατολή, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατός στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα «απαντήσεις» με ρουκέτες από τη Χαμάς ταυτόχρονα σε πολλές ισραηλινές πόλεις.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις άρχισαν με το πρώτο σκοτάδι το βράδυ της Παρασκευής (27/10) σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο βόρειο τμήμα της. Μάλιστα, πλάνα δείχνουν στήλες καπνού και βολίδες να υψώνονται πάνω από την πόλη. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το κύμα αεροπορικών επιδρομών.

Πρόκειται για μία τακτική που ακολούθησε ο ισραηλινός στρατός τις προηγούμενες φορές πριν οι χερσαίες δυνάμεις εισβάλουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να πραγματοποιήσουν περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σφοδρή αεροπορική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και έχει σημαδέψει περιοχές γύρω από την πόλη και στα βόρεια.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάκοπα κατά θέσεων της Χαμάς, καθώς οι Ισλαμιστές εξαπέλυσαν ρουκέτες νωρίτερα στο κεντρικό Τελ Αβίβ και την Ασκελόν και σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί αμάχων και μεγάλες καταστροφές. Το Ισραήλ προχωρά στο σχέδιό του να αποδεκατίσει τη Χαμάς και να προχωρήσει στη χερσαία επιχείρησή του.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Χαμάς: Δεν χρησιμοποιούμε νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει την εξουσία στη Γάζα διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός (IDF), λέγοντας ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα, βρίσκεται το στρατηγείο της.

«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ, διαψεύδοντας ότι «ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου αλ-Σίφα» του μεγαλύτερου της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ, οι οποίες έπεσαν σε πολυκατοικίες στο Τελ Αβίβ και στην Ασκελόν και από τις οποίες τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, από τους βομβαρδισμούς, η Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το internet στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο internet σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ