ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα Welt: Μυστικά κονδύλια της Χαμάς 700 εκατ. δολαρίων για όπλα αλλά και ακριβά ξενοδοχεία

Έρευνα Welt: Μυστικά κονδύλια της Χαμάς 700 εκατ. δολαρίων για όπλα αλλά και ακριβά ξενοδοχεία
AP Photo/Adel Hana

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «τα μυστικά κονδύλια της Χαμάς» της γερμανικής εφημερίδας Welt,  φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Χαμάς διατηρεί ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών και φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς την ώρα που ο λαός της Παλαιστίνης λιμοκτονεί.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της και αποδεικνύουν πως οι επικεφαλής της Χαμάς διαβιούν σε πολυτελή ξενοδοχεία, μακριά από τη Γάζα. Έχει στηθεί στην κυριολεξία μια οικονομική αυτοκρατορία έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Και την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποιεί για ολοκληρωτική κατάρρευση με ασύλληπτες συνέπειες για περισσότερους από δύο εκατομμύρια αμάχους και ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν βοήθεια για τον πληγέντα πληθυσμό.

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων των τραπεζικών λογαριασμών της Χαμάς, αναφέρει η εφημερίδα, αντί να αξιοποιούνται για την ανακούφιση των Παλαιστινίων, χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ αλλά και για τον πολυτελή τρόπο ζωής των ηγετών της στο εξωτερικό.

«Χρυσό δίχτυ ασφαλείας για την ηγεσία της Χαμάς»

Η Welt επικαλείται πληροφορίες από πρώην ανώτερο Iσραηλινό αξιωματούχο πληροφοριών, ο οποίος ερευνά τις χρηματοοικονομικές ροές τρομοκρατικών οργανώσεων, και σύμφωνα με τον οποίο οι ηγέτες της Χαμάς έχουν δημιουργήσει μια οικονομική αυτοκρατορία έξω από τη Λωρίδα της Γάζας συνολικής αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει περί τις 30-40 εταιρείες από τον κατασκευαστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις ακινήτων υπό τον έλεγχο της Χαμάς, οι οποίες βρίσκονται στην Τουρκία, το Κατάρ, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν, και αποτελούν το «χρυσό δίχτυ ασφαλείας για την ηγεσία της Χαμάς και τις οικογένειές τους», μεταξύ των οποίων οι Ισμαήλ Χανίγιε, Κάλεντ Μασάλ και Σαλέχ αλ Αρούρι.

Ο Ισμαΐλ ΧανίγεAP

Λογαριασμοί σε τουρκικές και γερμανικές τράπεζες

Σύμφωνα με άλλα απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Welt, η ηγεσία της Χαμάς έχει πρόσβαση σε δεκάδες λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, όπως οι Turkiye Finans, Albaraka, Kuveyt Turk, Vakif Katilim, και η κρατική τράπεζα Ziraat Katilim, που διατηρούνται σε ευρώ και δολάρια ΗΠΑ, ενώ για τη μεταφορά των χρημάτων για λογαριασμό τουρκικών υποκαταστημάτων χρησιμοποιούνται γερμανικές τράπεζες, όπως η Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank στο Ντίσελντορφ, η Unicredit Bank στο Μόναχο, καθώς και τα υποκαταστήματα της Deutsche Bank, της Commerzbank και της Citibank Europe στη Φρανκφούρτη.

AP21033503939334.jpg
«Ο Ταγίπ Eρντογάν δεν κρύβει την εγγύτητά του με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που προέκυψε από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», σχολιάζει η εφημερίδα. Στη φωτοφραφία με τον Ισμαήλ Χανίγιε / AP / File

«Είναι κοινό μυστικό ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη πατρίδα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς. Ο Ταγίπ Eρντογάν εξάλλου δεν κρύβει την εγγύτητά του με την τρομοκρατική οργάνωση που προέκυψε από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», σχολιάζει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά παλεύει για την απελευθέρωση της πατρίδας της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ