ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση, με απόφαση Μακρόν

Γαλλία: Συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση, με απόφαση Μακρόν
O Εμανουέλ Μακρόν περιτρυγιρισμένος από γυναίκες στα Ηλύσια Πεδία - Ανάμεσά τους και η σύζυγός του Μπριζίτ. AP Photo/Michel Euler, Pool

Την ελευθερία της γυναίκας να επιλέγει μία εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της θα κατοχυρώσει συνταγματικά το Παρίσι.

Με απόφαση Μακρόν η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τη δυνατότητα της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η σχετική πρόταση είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Κράτους.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα αφορά το άρθρο 34 του γαλλικού Συντάγματος και θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ασκείται «η ελευθερία της γυναίκας, που είναι εγγυημένη, να επιλέγει μία εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της».

Ο Μακρόν ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος αλλά μέσω της λεγόμενης διαδικασίας του Συνεδρίου των Βερσαλλιών, δηλαδή της κοινής απόφασης της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Στη Γαλλία ο πρώτος νόμος για την εθελούσια διακοπή της κύησης υπερψηφίστηκε το 1975, επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν και με υπουργό Υγείας την Σιμόν Βέιλ.

Το 2022 κατεγράφησαν στη Γαλλία 234.000 αμβλώσεις, οι περισσότερες της τελευταίας τριακονταετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ