ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Είναι ώρα πολέμου με τη Χαμάς - Το Ισραήλ δεν συμφωνεί σε κατάπαυση πυρός

Νετανιάχου: Είναι ώρα πολέμου με τη Χαμάς - Το Ισραήλ δεν συμφωνεί σε κατάπαυση πυρός
Abir Sultan/Pool Photo via AP

Μπορεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να ήταν απόλυτα ευχαριστημένος από την εξέλιξη με την απελευθέρωση της Ισραηλινής στρατριωτικού το βράδυ της Δευτέρας από τον IDF, μία νεαρή Δεκανέας που υπήρξε όμηρος της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, ωστόστο, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως το Ισραήλ όχι μόνο δεν σκέφτεται την κατάπαυση του πυρός, αλλά σημείωσε πως το Ισραήλ προχωρά με «συστηματική πρόοδο» την εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα

Κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ο IDF «επέκτεινε την εδαφική του είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας. Το κάνει με μετρημένα, πολύ δυνατά βήματα, κάνοντας συστηματική πρόοδο ένα βήμα τη φορά».


Κατά την ενημέρωση για την κατάσταση των ομήρων που κρατούνται από τρομοκράτες της Χαμάς, ο Νετανιάχου, ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς ως «βάρβαρους», που επιδιώκουν να «καταστρέψουν όλα όσα αγαπάμε και να εγκαινιάσουν έναν κόσμο φόβου και σκοταδιού». «Να είστε σίγουροι ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει», σημείωσε.

Το Ισραήλ «δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε. «Το Ισραήλ θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις της βαρβαρότητας μέχρι τη νίκη», πρόσθεσε.

Όπως οι ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει ανθρώπινες ασπίδες και θα κρυφτεί σε υπόγεια νοσοκομείων, και ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ έχει δώσει εντολή να εκκενωθούν. Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, είπε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κατάπαυση, όπως δεν θα συμφωνούσαν οι ΗΠΑ μετά το Περλ Χάρμπορ ή την 11η Σεπτεμβρίου.

«Αυτή είναι η ώρα του πολέμου»

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση των εχθροπραξιών… Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Η Βίβλος λέει ότι υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο» επισήμανε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του. Ο Νετανιάχου κατέληξε: «Αυτή είναι η ώρα του πολέμου».

Γκαντς: Κάθε μέσο για να επιστρέψουν οι όμηροι

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και μέλος του πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντς, δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μετά την απελευθέρωση στρατιώτη του IDF κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης χθες το βράδυ.

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, με κάθε μέσο, ​​προκειμένου να φέρουμε σπίτι τα κορίτσια και τα αγόρια μας», λέει ο Γκαντς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κόεν συνεχάρη τον IDF και τη Shin Bet που έφεραν την Ισραηλινή στρατιώτη στο «σπίτι» της, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για να απελευθερώσουμε όλους τους αιχμαλώτους».

«Το μόνο καλό στο βίντεο με τις ομήρους ότι ζουν»

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρεγκέβ, σε ένα σχόλιο γύρω από το βίντεο που ανήρτησε η Χαμάς στο διαδίκτυο με τις Ισραηλινές ομήρους, τόνισε πως: «Το μόνο καλό σε αυτό το βίντεο είναι ότι έχουμε οπτική απόδειξη ότι αυτές οι γυναίκες είναι ζωντανές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ