ΚΟΣΜΟΣ

DW: Έξαρση της οπαδικής βίας στη Γαλλία - Πολιτικές αντιδράσεις για το Μαρσέγ - Λιόν

DW: Έξαρση της οπαδικής βίας στη Γαλλία - Πολιτικές αντιδράσεις για το Μαρσέγ - Λιόν
Οπαδοί της Λιόν στο Στάδιο Βελοντρόμ AP Photo/Daniel Cole

Συγκλονίζει τη γαλλική κοινή γνώμη η  έξαρση της οπαδικής βίας με αφορμή τα βίαια επεισόδια της Κυριακής έξω από το Στάδιο Βελοντρόμ, όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το ντέρμπι Μαρσέιγ Λιόν το οποίο τελικά αναβλήθηκε. Οι δύο αντιπάλοι της νοτιοανατολικής Γαλλίας, έχουν ιστορικό οπαδικής βίας.

Οπως μεταδίδει η Ελληνική Σύνταξη της DW στο Παρίσι τα επεισόδια προκλήθηκαν έξω από το στάδιο, όταν οπαδοί της Μαρσέιγ επιτέθηκαν με κουτιά μπύρας και άλλα αντικείμενα στα παράθυρα λεωφορείου που μετέφερε τους παίκτες της Λιόν.

AP23302736267194.jpg
Οπαδοί της Μαρσέιγ επιτέθηκαν με κουτιά μπύρας και άλλα αντικείμενα στα παράθυρα λεωφορείου που μετέφερε τους παίκτες της Λιόν / AP Photo/Daniel Cole

Ένα από τα παράθυρα έσπασε από την επίθεση, τραυματίζοντας σοβαρά τον προπονητή της Λιόν Φάμπιο Γκρόσο, καθώς και έναν εργαζόμενο. Παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες, οι γιατροί χρειάστηκε να αφαιρέσουν αρκετά θραύσματα γυαλιών από το πρόσωπο του προπονητή.

Φωτογραφίες από το ματωμένο πρόσωπο του Φάμπιο Γκρόσο κυριαρχούν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, συνοδευόμενες από τους τίτλους : «Ηλίθιοι», «Βλάκες», «Ντροπή», «Φιάσκο».

Αντίδραση των υπουργών

«Βλάκες» αποκάλεσε τους οπαδούς που επιτέθηκαν στο λεωφορείο και η υπουργός Αθλητισμού Ουντέα Καστέρα, η οποία ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί να απαγορευθεί η είσοδός τους στα γήπεδα της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, αρνούμενος να αποδεχθεί τυχόν ελλείψεις στην Ασφάλεια, εξήγησε από χθες βράδυ ότι 500 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για τον συγκεκριμένο αγώνα. «Αυτό όμως που συνέβη δεν ήταν κάτι φυσιολογικό για την κοινωνία μας», δήλωσε, επισημαίνοντας πως «άτομα έσπασαν τα παράθυρα του λεωφορείου, πετώντας κουτιά μπύρας ή άλλα αντικείμενα».

«Θεωρείτε ότι αυτό είναι ευθύνη της αστυνομίας»; αναρωτήθηκε. Για να απαντήσει ο ίδιος: «Όχι, είναι ευθύνη αυτού που πετάει και δεν πρέπει να αντιστρέψουμε τις ευθύνες». «Kαταδικάσουμε σκληρά τα άτομα αυτά» κατέληξε.

Ο Ζεράρ Νταρμανέν εξήγησε παράλληλα ότι, εφ’ όσον αποδειχθεί ότι φίλαθλοι και οργανωμένοι οπαδοί ομάδων εμπλέκονται σε επεισόδια οπαδικής βίας, οι σύλλογοι δεν μπορούν να το αγνοήσουν, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο υπουργός ζητάει συγχρόνως από όλες τις αρχές του αθλητικού τομέα να λογοδοτήσουν για την υπόθεση του λεωφορείου.

Οι πιθανές κυρώσεις στους συλλόγους θα εξαρτηθούν από τις ποδοσφαιρικές αρχές, όπως τόνισε ο Νταρμανέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ