ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το Ισραήλ από το βορρά - Το «ραντεβού» της Παρασκευής

Η Χεζμπολάχ δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το Ισραήλ από το βορρά - Το «ραντεβού» της Παρασκευής
Βομβαρδισμοί στα σύνορα / AP Photo

Το νότιο μέτωπο, με την Λωρίδα της Γάζας αποκλεισμένη από τις 8 Οκτωβρίου και το διαρκές σφυροκόπημα της περιοχής από αέρα, ξηρά και θάλασσα είναι λογικό να τραβά το παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Βόρεια όμως το Ισραήλ με βάση πληροφορίες του CNN Greece έχει συγκεντρώσει πολύ σημαντικότερο αριθμό χερσαίων και μηχανοκίνητων δυνάμεων και για αυτό υπάρχει εξήγηση που ξεπερνά τον διαχρονικό κίνδυνο που ενσαρκώνει η Χεζμπολάχ.

Είναι ξεκάθαρο και διαχρονικά αποδεδειγμένο πως η παραστρατιωτική αλλά και πολιτική οργάνωση (έστω και εκτός νόμου), με αδιάρρηκτους δεσμούς με την Τεχεράνη, είναι ένα σημαντικό αγκάθι για το Ισραήλ.

Το γεγονός μάλιστα πως έχει στενή συνεργασία σε επιθέσεις με όσες από τις συριακές δυνάμεις έχουν μείνει από τα ανατολικά δημιουργεί ένα δύσκολο πεδίο για το Τελ Αβίβ.

Η Χεζμπολάχ είναι επίσης η μοναδική οργάνωση, που από την αρχή της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή έχει μπει ενεργά χωρίς «ναι μεν αλλά» στο πεδίο της ένοπλης αντιπαράθεσης -έστω και μετρημένα.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί σήμερα την κυβέρνηση Νετανιάχου δεν είναι το μεγάλο, η αλήθεια είναι, οπλοστάσιο της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Νασράλα, ούτε και η αδυναμία της Βηρυτού να ελέγξει τους «αντάρτες» που δρουν ως κανονικός στρατός στα νότια εδάφη του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ είναι ο σημαντικότερος πόλος του Ιράν στην συγκεκριμένη περιοχή και αυτό δεν είναι κάτι που αφήνει το στρατιωτικό και πολιτικό επιτελείο του Ισραήλ να «επαναπαυτεί», όπως αποδεικνύεται πως έπραξε με τη Χαμάς στο νότο.

Τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια η Χεζμπολάχ είτε με πανάκριβες οπτικές παραγωγές είτε με μηνύματα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης από τους λογαριασμούς που ελέγχει προειδοποιεί το «σιωνιστικό καθεστώς» πως «η εκδίκηση για τα διαχρονικά εγκλήματα στην περιοχή θα είναι τεράστια και άκρως αιματηρή έκπληξη». Εκτός από τα χτυπήματα σε ισραηλινές θέσεις με όλμους, drones και πυραύλους η Χεζμπόλα όπως φαίνεται έχει λάβει εντολές για το επόμενο βήμα… Με δύο διαδοχικά βίντεο στα οποία εμφανίζεται ο de facto πολιτικός, θρησκευτικός αλλά και στρατιωτικός της ηγέτης (Χασάν Νασράλα) έχει δώσει ραντεβού για μία σημαντική όπως αναφέρει ανακοίνωση την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναλύοντας τα οπτικά δεδομένα του τελευταίου βίντεο, ο Νασράλα αποχωρίζεται το ιερατικό του δαχτυλίδι και τα γυαλιά του με τα οποία διαβάζει και κηρύττει το κοράνι και υπογράφει ένα χαρτί με άγνωστο περιεχόμενο…

Το μήνυμα στο τέλος του συγκεκριμένου εξαιρετικά σκηνοθετημένου κλιπ με την ανάλογη μουσική υπόκρουση, η Χεζπολάχ δίνει «ραντεβού» για την Παρασκευή στις τρεις το μεσημέρι…

Η ώρα και η ημέρα κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Η Παρασκευή είναι η ημέρα της προσευχής για τους μουσουλμάνους και τελειώνει με το κήρυγμα στις τρεις το μεσημέρι ακριβώς.

Το τι θα ειπωθεί παραμένει άγνωστο με τους αναλυτές να εμφανίζονται απαισιόδοξοι…

Η κήρυξη μίας «τζιχάντ» (ιερού πολέμου) δυστυχώς παραμένει ένα ισχυρό ενδεχόμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση από τη Χεζμπολάχ δεν έχει περάσει στα «ψιλά» ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε αργά εχθές το βράδυ πως θα βρεθεί και πάλι στο Τελ Αβίβ, για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, (καθόλου τυχαία) την ερχόμενη Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη είδηση σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση έστω και μέσω «πηγών» από το State Department πως στο Ισραήλ εκτός από Καναδούς κομάντος βρίσκονται και ειδικές μονάδες του αμερικανικού στρατού δημιουργεί ένα σκηνικό περαιτέρω κλιμάκωσης αν όχι εκτράχυνσης στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ