ΚΟΣΜΟΣ

Για δεύτερη μέρα βομβαρδίζεται η Τζαμπαλίγια - Πλήγματα της Χεζμπολάχ από το Λίβανο στο Ισραήλ

Για δεύτερη μέρα βομβαρδίζεται η Τζαμπαλίγια - Πλήγματα της Χεζμπολάχ από το Λίβανο στο Ισραήλ
O βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός στην Τζαμπαλίγια AP Photo/Abed Khaled

Ο  προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια βομβαρδίζεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα κατήγγειλε η Χαμάς κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες με το ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις από αέρος και από το έδαφος.   

Ο απολογισμός από τα πλήγματα δεν έγινε αμέσως γνωστός και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Η Τζαμπαλίγια θεωρείται προπύργιο της Χαμάς και βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται σε στόχους της τρομοκρατίας στη Λωρίδα της Γάζας από το έδαφος και τον αέρα, σκοτώνοντας δεκάδες μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, έκαναν γνωστό οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Η δραστηριότητα φάνηκε να επικεντρώνεται στην Τζαμπαλίγια.

Την Τρίτη (31/10), πολλά κτίρια στη γειτονιά κατέρρευσαν - οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι κατέρρευσαν όταν κατέρρευσαν οι τρομοκρατικές σήραγγες της Χαμάς κάτω από αυτά - μετά από αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον επικεφαλής της οργάνωσης και την τρομοκρατική υποδομή.

Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο στο Βορρά με το Λίβανο.

Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ. Άμεσες αναφορές για τραυματισμούς Ισραηλινών δεν υπήρξαν με τον στρατό να απαντά με πυρά.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε έναν τρομοκρατικό πυρήνα στο νότιο Λίβανο που προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο.

Οι εξελίξεις αυτές έλαβαν χώρα ενώ για πρώτη φορά άνοιξε μετά από 26 μέρες για τους ξένους υπηκόους και Παλαιστίνιους με διπλά διαβατήρια το πέρασμα της Ράφα ώστε να περάσουν στην Αίγυπτο. Εκτός από τους ξένους πέρασαν και ασθενοφόρα τα οποία μετέφεραν Παλαιστίνιους βαρειά τραυματίες ώστε να τύχουν περίθαλψης.

Το άνοιγμα της Ράφα κατέστη δυνατό μετά από παρέμβαση του Κατάρ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ύστερα από σχετική συμφωνία ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Χαμάς.

Το Κατάρ πρωτοστατεί και στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και άλλων οργανώσεων στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, έως και 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα επιτραπεί να διέλθουν από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα την Τετάρτη (1/11).

Ωστόσο δεν ήταν σαφές αν θα κατάφερναν να περάσουν όλοι σήμερα και αν η ροή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Οι αντάρτες Χούτι έβγαλαν ισραηλινά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Ισραηλινές πυραυλάκατοι αναπτύχθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα έπειτα από επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τον στρατό φαίνεται να δείχνουν κορβέτες Saar να περιπολούν κοντά στο λιμάνι της Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει ως νέο μέτωπο.

Στην Άγκυρα ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Στην Άγκυρα βρέθηκε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

«Tο Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου θα είναι υπεύθυνοι εάν η κατάσταση ξεφύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά

«Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα, οι συνέπειες θα είναι σκληρές», διαμήνυσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να σφαγιάζει χωρίς διακρίσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα απαγορευμένα όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι «μια λύση είναι απαραίτητη που θα γίνει αποδεκτή από την Παλαιστίνη και τις χώρες της περιοχής».

«Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να εδραιωθεί μέσω της βίας» και πως «δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα για Ουκρανούς και Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

Εππλέον, ο Χακάν Φιντάν, υπογράμμισε ότι η «Τουρκία δεν επιθυμεί η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πρώτα για μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για μόνιμη ειρήνη».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και να είναι εγγυητής» στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Παρέμβαση έκανε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τροφίμων προς το Ισραήλ, απαιτώντας τον τερματισμό των βομβαρδισμών του στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ την Παρασκευή

Εξελίξεις τρέχουν και στο διπλωματικό επίπεδο. Στο Ισραήλ θα μεταβεί για τρίτη φορά από την 7η Νοεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη θα γίνει την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στο Τελ Αβίβ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία διαφόρων υποδομών, όπως νοσοκομεία, υδραγωγεία την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση κορυφώνεται.

Το Ισραήλ μέχρι τώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στο θύλακα υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της Χαμάς, η οποία όπως αναφέρει έχει κατασχέσει όλα τα καύσιμα για να τα χρησιμοποιήσει για ιδίους σκοπούς.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε την ανάγκη να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Η επόμενη μέρα για τη Γάζα όπως τη βλέπουν οι Αμερικανοί

Σε ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας την Τρίτη (31/10) δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, μαζί με άλλες χώρες, εξετάζουν μια σειρά από πιθανά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα συνεχιστεί η εξουσία της Χαμάς στην περιοχή, όμως ούτε το Ισραήλ θέλει να αναλάβει τον έλεγχο εκεί, ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο Μπλίνκεν κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό βοήθειας προς το Ισραήλ.

«Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της υπεράσπισης του Ισραήλ και της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πολίτες. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, «χωρίς ταχεία και διαρκή ανθρωπιστική βοήθεια, ο πόνος θα αυξηθεί και η Χαμάς και οι χορηγοί της θα επωφεληθούν, καθώς θα παρουσιάζονται ως σωτήρες μέσα στην ίδια την απόγνωση που δημιούργησαν».

Σε μία άλλη εξέλιξη την Τρίτη (31/10), η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του Τζακ Λιού στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο διορισμός και η διαδικασία επικύρωσης επιταχύνθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ο Λιού, ο οποίος είναι Εβραίος, υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ως προσωπάρχης του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αντικαθιστά τον Τομ Νάιντς, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση μετά από δύο χρόνια για «προσωπικούς λόγους».

Στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ για επαφές με ανώτερους αξιωματούχους στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ