ΚΟΣΜΟΣ

Ευχαριστιές Φον ντερ Λάιεν προς την Αίγυπτο για την εκκένωση πολιτών της ΕΕ και άλλων ξένων υπηκόων

Ευχαριστιές Φον ντερ Λάιεν προς την Αίγυπτο για την εκκένωση πολιτών της ΕΕ και άλλων ξένων υπηκόων

Η ΕΕ χαιρετίζει την εκκένωση ορισμένων πολιτών της ΕΕ και άλλων ξένων υπηκόων, καθώς και τραυματιών μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφας, μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τις αιγυπτιακές αρχές για τη βοήθεια που παρείχαν στους «ξένους πολίτες, το προσωπικό διεθνών οργανισμών και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαίων πολιτών, να εισέλθουν με ασφάλεια στη χώρα τους».

«Ήταν ένα σημαντικό αίτημα που υποβάλαμε στους εταίρους μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τη Γάζα στα 78 εκ. ευρώ, με στόχο να επιτρέψει στους εταίρους της να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εγκρίθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, ζητούσαν συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες, προσθέτει η Κομισιόν.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει επιχείρηση αερογέφυρας για την ανθρωπιστική βοήθεια (Humanitarian Air Bridge) για να βοηθήσει τους ανθρώπους που επλήγησαν από την κρίση, διευκολύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού που παρέχεται από τους εταίρους.

Από τις 16 Οκτωβρίου, έξι πτήσεις που μετέφεραν περισσότερους από 263 τόνους βοήθειας έφτασαν στην Αίγυπτο. Οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της προκαθορισμένης βοήθειας για την υποστήριξη της ταχείας παροχής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα.

Τέλος, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί για να προσφέρει υποστήριξη για πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ