ΚΟΣΜΟΣ

«Αποκαλύψαμε κάποια πράγματα»: Σε λειτουργία η online φόρμα αναφοράς του Πενταγώνου για UFO

«Αποκαλύψαμε κάποια πράγματα»: Σε λειτουργία η online φόρμα αναφοράς του Πενταγώνου για UFO
Η δυνατότητα υποβολής αναφορών θέασης UFO από το κοινό δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή αλλά θα γίνει σύντομα διαθέσιμη, βεβαιώνουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου Albert Antony / Unsplash

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εγκαινίασε ένα διαδικτυακό εργαλείο αναφοράς συναντήσεων με αγνώστου ταυτότητας ανώμαλα φαινόμενα ή UAP (μέχρι πρότινος γνωστά ως αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα ή UFO), σε μια επέκταση της προσπάθειάς του για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εξερεύνηση του αγνώστου.

Σύμφωνα με τον Guardian, μόνο νυν ή πρώην ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ή όσοι «έχουν άμεση γνώση των κυβερνητικών προγραμμάτων ή δραστηριοτήτων των ΗΠΑ που σχετίζονται με τα UAP και χρονολογούνται από το 1945» έχουν μέχρι στιγμής το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία την Τρίτη (31/10) στον ιστότοπο του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών του υπουργείου Άμυνας.

Η δυνατότητα υποβολής αναφορών από το κοινό θα έρθει σύντομα, λένε οι αξιωματούχοι. Η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προς την εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια σχετικά με όσα γνωρίζει ή δεν γνωρίζει πάνω στο θέμα, από παράξενες λάμψεις στον ουρανό μέχρι την πιθανότητα εξωγήινης ζωής και τις θεάσεις ασυνήθιστων ιπτάμενων σκαφών.

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας ακολουθεί τον διορισμό τον περασμένο μήνα του πρώην συνδέσμου του Πενταγώνου Μαρκ Μακινέρνεϊ ως πρώτου διευθυντή της NASA για την έρευνα UAP, και την υπόσχεση της διαστημικής υπηρεσίας να αξιοποιήσει έναν παγκόσμιο στρατό πολιτών που παρατηρούν τον ουρανό για να βελτιώσει τις παρατηρήσεις και την ανάλυση του άγνωστου.

Η νέα φόρμα, αναφέρει το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών στην ιστοσελίδα του, «προορίζεται ως ένα αρχικό σημείο επαφής (…). Δεν προορίζεται για τη μετάδοση δυνητικά ευαίσθητων ή διαβαθμισμένων πληροφοριών». Οι πληροφορίες από δεύτερο χέρι σχετικά με τα UAP ή τις συναντήσεις με αυτά δεν είναι ευπρόσδεκτες, επισημαίνεται.

Ο Σον Κερκπάτρικ, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η γνώση από πρώτο χέρι, ιδίως για τα προγράμματα UAP στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση, σίγουρα είναι ευπρόσδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και εμπιστευτικότητα.

«Η φόρμα αναφοράς που υπάρχει στην ιστοσελίδα είναι για ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχουν γνώση από πρώτο χέρι για μυστικά προγράμματα που κρύβει η κυβέρνηση», είπε. «Αν ένας πιλότος πετάει και δει κάτι στον εναέριο χώρο του και πρέπει να το αναφέρει, αυτό περνάει μέσα από επιχειρησιακά κανάλια».

Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το επίπεδο της κυβερνητικής εμπλοκής και γνώσης των ερευνών και των προγραμμάτων UFO και UAP κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες, από τις φήμες για μια μυστική κυβερνητική εγκατάσταση με εξωγήινα διαστημόπλοια και μορφές ζωής στην Περιοχή 51 στην έρημο Μοχάβε, μέχρι δημοφιλείς σειρές μυθοπλασίας όπως η «The X-Files».

Ο Σον Κερκπάτρικ, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης ΑνωμαλιώνNASA/Joel Kowsky

«Καμία απόδειξη»

Ο Κερκπάτρικ δήλωσε ότι όσοι πιστεύουν όλα αυτά, είναι πιθανό να απογοητευτούν.

«Προς το παρόν δεν έχω καμία απόδειξη ότι υπήρξε ποτέ κάποιο πρόγραμμα που να κάνει οποιοδήποτε είδος αντίστροφης μηχανικής, ή οποιουδήποτε άλλου είδους πρόγραμμα εξωγήινων UAP», είπε. «Είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να δεχτούμε πληροφοριοδότες ή άλλους συνεντευξιαζόμενους που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο υπάρχει, και μπορεί να έχουν πληροφορίες γύρω από αυτό».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα υλικό που μέχρι τώρα παρέμενε μυστικό. «Έχουμε ένα πακέτο με πολύ νέο υλικό που θα είναι έτοιμο για δημοσίευση. Αποκαλύψαμε κάποια πράγματα που αυτή τη στιγμή αποχαρακτηρίζουμε. Όχι μόνο επιχειρησιακά βίντεο, αλλά και ιστορικά έγγραφα», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το χαρακτήρισε ως «εκπαιδευτικό υλικό που θα βοηθήσει στην ενημέρωση του κοινού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ