ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ένας νεκρός από την κακοκαιρία Ciaran - Συναγερμός σε Βρετανία και Ολλανδία

Γαλλία: Ένας νεκρός από την κακοκαιρία Ciaran - Συναγερμός σε Βρετανία και Ολλανδία
Σφοδρές καταιγίδες και στην Ολλανδία EPA/JEFFREY GROENEWEG

Ένα νεκρό θρηνεί η Γαλλία από το πέρασμα της καταιγίδας Ciarán η οποία πλήττει ήδη με ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων την ώρα περιοχές της χώρας, ενώ σε κατάσταση συναγερμού είναι Βρετανία και Ολλανδία.

Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε στο ραδιοσταθμό Franceinfo πως ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στο νομό Εν, βορειοανατολικά του Παρισιού, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο φορτηγό του. «Αυτό δείχνει πως, ακόμη και σε περιφέρειες που δεν έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος στο δρόμο», δήλωσε ο Μπον.

Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και τμήματα της Βρετάνης και της Νορμανδίας έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ισχυρούς ανέμους ενώ το υπόλοιπο της βορειοδυτικής Γαλλίας βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Στο νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χλμ/ώρα καταγράφηκαν στο Πουάντ ντι Ραζ, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και η οδική κυκλοφορία απαγορεύθηκε μέχρι νεωτέρας, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο νομάρχης Αλέν Εσπινάς.

Συνέπεια αυτού ήταν να μείνουν 1,2 εκατομμύρια σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, 780.000 εκ των οποίων βρίσκονται στη Βρετάνη, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο πάροχος ενέργειας Enedis.

Η καταιγίδα προβλέπεται να κινηθεί προς την ενδοχώρα αργότερα σήμερα. Συνολικά 31 γαλλικά διαμερίσματα έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Σε ορισμένες περιοχές κατά μήκος του Ατλαντικού αναμένονται κύματα ύψους οκτώ έως δέκα μέτρων. Στο Παρίσι ισχύει προειδοποίηση για «βίαιους ανέμους».

Προβλήματα αναμένονται και στις μετακινήσεις με πολλά αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές να είναι κλειστές σε όλη τη Γαλλία.

Σε κατάσταση συναερμού και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε δύο κίτρινες προειδοποιήσεις «κινδύνου για τη ζωή», το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, καθώς οι ισχυρές βροχές και οι ισχυροί άνεμοι που άρχισαν από το βράδυ της Τετάρτης, είχαν σαν αποτέλεσμα να καθηλωθούν πτήσεις και να αναβληθούν δρομολόγια τρένων και πλοίων.

Σε ματαιώσεις δεκάδων πτήσεων προχώρησε η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM.

Οι ακυρώσεις αφορούν πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ.

«Αποφασίσαμε να ματαιώσουμε όλες τις πτήσεις της KLM προς και από το Σίπχολ από νωρίς το απόγευμα μέχρι το τέλος της ημέρας», ανακοίνωσε ο ολλανδικός κλάδος της Air France KLM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ