ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα - Απάντηση της Χαμάς με ρουκέτες στη Σντερότ

Μέση Ανατολή: Ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα - Απάντηση της Χαμάς με ρουκέτες στη Σντερότ
AP Photo/Fatima Shbair

Νέα επεισόδια καταγράφονται στον ανηλεή πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, όπου μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εμπλακεί γενικευμένα με νέα χτυπήματα κατά των ΗΠΑ, οι Ισραηλινοί χτύπησαν σε νοσοκομείο στη Γάζα και η Χαμάς απάνησε με ρουκέτες στην πόλη Σντερότ.

Συγκεκριμένα, επίθεση με ρουκέτες πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η Χαμάς στην πόλη Σντερότ κοντά στο Τελ Αβιβ. Μια από τις ρουκέτες χτύπησε πριν από λίγα λεπτά δίπλα από τα τηλεοπτικά συνεργεία, ανάμεσά του και ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία. Μάλιστα, η ρουκέτα διέλυσε τα δημοσιογραφικά αυτοκίνητα.

Αυτό το χτύπημα θεωρήθηκε από πολλούς ως «απάντηση» στο Ισραηλινό drone, που έπληξε την είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας άγνωστο ακόμα αριθμό ατόμων, σύμφωνα με το aljazeera.com.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς και έχουν βρει καταφύγιο 14.000 άμαχοι.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ Αλ Κουάντα είπε ότι βαριά τραυματισμένοι ασθενείς μεταφέρονταν στο πέρασμα της Ράφα για να περάσαν στην Αίγυπτο και να νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία όταν ο ισραηλινός βομβαρδισμός χτύπησε λίγο έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Σύμφωνα με τον ίδιο το κομβόι ασθενοφόρων που χτυπήθηκε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό μετέφερε 15-20 σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ενημερώσαμε όλο τον κόσμο, ότι οι τραυματίες ήταν μέσα στα ασθενοφόρα», είπε.

Από τον βομβαρδισμό επλήγη επίσης ασθενοφόρο που βρισκόταν μπροστά από το νοσοκομείο δήλωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προσθέτοντας ότι «το προσωπικό είναι ασφαλές».

Αργότερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της ενημέρωνε ότι «ακριβώς στις 16:30, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στην οδό Rashid στο δυτικό τμήμα της Γάζας, στόχος τους ήταν μια ομάδα οχημάτων ασθενοφόρων που επέστρεφαν από μια αποστολή μεταφοράς τραυματιών στα σύνορα της Ράφα, η οποία περιελάμβανε ένα ασθενοφόρο συνδεδεμένο με το PRCS. Οι συνάδελφοί μας σώθηκαν από θαύμα».

Νασράλα: Η απόφαση της Χαμάς ήταν σοφή

Με τη φράση η «πλημμύρα Αλ Ακτσά» επεκτάθηκε σε περισσότερα από ένα μέτωπα, ξεκίνησε την πρώτη του ομιλία μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, την οποία περίμενε με αγωνία η διεθνής κοινότητα.

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι «τα αδέλφια της Χαμάς» είχαν σχεδιάσει μόνοι τους την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έκρυψαν από τους άλλους συμμάχους τους.

Η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ήταν 100% παλαιστινιακή και το έκρυψαν από όλους. Για να προσθέσει ότι η μάχη είναι εντελώς παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, δεν έχει καμιά σχέση με κανένα περιφερειακό ζήτημα.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ», τόνισε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ήρθε τη σωστή στιγμή» υπογράμμισε.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι αυτές που διέπραξαν μαζικές δολοφονίες κατά του ισραηλινού λαού», τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα που απασχολεί την διεθνή κοινότητα αν η Χεζμπολάχ θα μπει στη μάχη, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο για το Ισραήλ στο Βορρά τόνισε με νόημα:

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Χεζμπολάχ πρόκειται να μπει στη μάχη. Εγώ σας λέω: Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου», είπε. Για να προσθέσει: «Κάποιοι θα ήθελαν η Χεζμπολάχ να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά μπορώ να σας πω: Αυτό που συμβαίνει τώρα κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανέζικων συνόρων είναι σημαντικό και δεν είναι το τέλος».

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ τόνισε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα, γι' αυτό και τα κινήματα αντίστασης επιτέθηκαν και θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία».

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά

Προειδοποίηση προς τον ηγέτη της Χατζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ότι θα πληρώσει ακριβά οποιαδήποτε εμπλοκή της στον πόλεμο, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, απέρριψε τις εκκλήσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

«Οποιοδήποτε λάθος κάνουν οι εχθροί του Ισραήλ στο Βορρά θα επιφέρει "ασύλληπτο κόστος" στη Χεζμπολάχ», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα στον Χασάν Νασράλα, ο οποίος μίλησε σήμερα Παρασκευή (3/11) για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς.

«Όχι» στην κατάπαυση του πυρός

Σε ότι αφορά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν , ο Μπένιαμιν Νετανιάχου είπε ότι δεν θα συμφωνούσε με μια τέτοια κίνηση έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που πήρε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου μίλησε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε εκκλήσεις για «ανθρωπιστική» κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ