ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Ο Νασράλα -προς το παρόν- δεν χτύπησε τύμπανα πολέμου από τη Χεζμπολάχ

Ανάλυση CNNi: Ο Νασράλα -προς το παρόν- δεν χτύπησε τύμπανα πολέμου από τη Χεζμπολάχ
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ενώ απευθύνει βινετοσκοπημένη ομιλία στους υποστηρικτές του AP Photo / Hussein Malla

Στην πρώτη του ομιλία από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα επαίνεσε τη Χαμάς και χαιρέτισε τον πόλεμο ως «σημείο καμπής» στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. 

Εξύμνησε τις μάχες εν μέσω διασταυρούμενων πυρών με το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου, τις οποίες περιέγραψε ως «μάχη άνευ προηγουμένου».

Είπε επίσης ότι η Χεζμπολάχ θα είναι «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια» και ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα θα ήταν μια «ιστορική ανοησία» που θα προκαλούσε ιχυρή απάντηση.

Ωστόσο, παρά τις συζητήσεις, ο Νασράλα δεν χτύπησε τα τύμπανα του πολέμου. Είπε ότι ο «πρωταρχικός στόχος» της Χεζμπολάχ ήταν να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ - τις οποίες θεώρησε άμεσα υπεύθυνες για το αιματοχυσία στον παλαιστινιακό θύλακα - να εφαρμόσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στα άμεσα σχέδια του Νασράλα δεν βρίσκεται μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η ομιλία του σύμφωνα με το CNNi, ίσως απογοήτευσε πολλούς Άραβες, καθώς φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις κατέκλυσαν μεγάλο μέρος της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες, και πολλοί καλούσαν τον Νασράλα να πάει στον πόλεμο.

Αυτό θα είναι και μια ανακούφιση για τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, που φοβούνται μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον Νασράλα να μην μπει στη μάχη. Την ίδια ανακούφιση θα μοιραστούν πολλοί στον Λίβανο. Η μικροσκοπική χώρα της ανατολικής Μεσογείου μόλις έχει ανακάμψει από την καταστροφική οικονομική κρίση του 2019 και μεγάλο μέρος του πληθυσμού - ενώ τρομοκρατείται από τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και την εκτεταμένη καταστροφή που προκλήθηκε από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - έχει εξαντληθεί από δεκαετίες πολέμου και κρίσεων.

Ο Νασράλα μπορεί να συγκρατήθηκε από αυτό το λαϊκό αίσθημα ή μπορεί να κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων, ότι η Χεζολάχ έχει πάρα πολλά να χάσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ