ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πυροβόλησαν στο πρόσωπο καταλανό πολιτικό, εκ των ιδρυτών του ακροδεξιού Vox

Ισπανία: Πυροβόλησαν στο πρόσωπο καταλανό πολιτικό, εκ των ιδρυτών του ακροδεξιού Vox
AP Photo/Thierry Charlie

Σοκ προκάλεσε σε γειτονιά της Μαδρίτης ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του πρώην επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος PP της Καταλονίας Αλέχο Βιντάλ-Κουάντρας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο 78χρονος πολιτικός βρισκόταν στο Barrio de Salamanca, από τις πιο ακριβές περιοχές της Μαδρίτης, στο κέντρο της Μαδρίτης όταν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου στη 1.30 μ.μ το μεσημέρι της Πέμπτης 9/11, μοτοσικλετιστές τον πλησίασε και τον πυροβόλησε στο πρόσωπο.

Όπως μεταδίδει το Reuters o Βιντάλ-Κουάντρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης.

AP23313512260564.jpg
Ο Αλέχο Βιντάλ-Κουάντρας είχε τις αισθήσεις του όταν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης / Madrid Emergency Service via AP

Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE μετέδωσε ότι η αστυνομία αναζητεί δύο άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε μια μαύρη μοτοσικλέτα Yamaha. Ο ένοπλος, που φορούσε κράνος, σταμάτησε και κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα για να πυροβολήσει τον Βιδάλ-Κουάδρας. Πηγές της αστυνομίας μιλούν για επαγγελματία εκτελεστή.

Μετά το συμβάν, οι δύο άνδρες διέφυγαν με τη μοτοσικλέτα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή. Τις έρευνες έχει αναλάβει το τμήμα ανθρωποκτονιών αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη προσαγωγές ή συλλήψεις.

AP23313531268618.jpg
Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή / AP Photo/Andrea Comas

Ο Βιντάλ Κουάντρας ήταν επικεφαλής του κεντροδεξιού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (Partido Popular), περιφερειακός ηγέτης του PP στην Καταλονία. Διετέλεσε ευρωβουλευτής (1999-2014) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στήριξε την ίδρυση του ακροδεξιού κόμματος Vox. Εφυγε από το Vox λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να κερδίσει μια θέση ευρωπαίου νομοθέτη το 2014.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο ζήτησε να διεξαχθεί ενδελεχής αστυνομική έρευνα.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στον Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας. Όλες μου οι ευχές αυτή τη στιγμή είναι για τον ίδιο και την οικογένειά του», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με το CNNi ο πρόεδρος του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης ότι «είναι πολύ νωρίς για εικασίες, αλλά δεν αποκλείουμε κανένα κίνητρο για αυτήν την επίθεση». Συμπλήρωσε επίσης πως ο ο Βιδάλ-Κουάδρας είναι «εκτός κινδύνου» στο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ