ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Τουλάχιστον 261 γυναικοκτονίες μέσα σε τέσσερα χρόνια - Οι μισές μητέρες και 16 έγκυες  

Αλγερία: Τουλάχιστον 261 γυναικοκτονίες μέσα σε τέσσερα χρόνια - Οι μισές μητέρες και 16 έγκυες  
Pexels

Συγκλονιστικά στοιχεία για τις γυναικοκτονίες φέρνει έκθεση που παρουσιάστηκε το Σάββατο, 25/11, στο Αλγέρι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών: Από το 2019 έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 261 γυναικοκτονίες στην Αλγερία, με τα μισά θύματα να είναι μητέρες και 16 έγκυες όταν δολοφονήθηκαν.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 «δολοφονήθηκαν 33 γυναίκες», ενώ «από το 2019 ως το 2022 δολοφονήθηκαν άλλες 228», τόνισε η Βιάμε Αουρές, μέλος της συλλογικότητας «Γυναικοκτονίες στην Αλγερία», παρουσιάζοντας την έκθεση, η οποία βασίζεται κυρίως σε ανοικτές πηγές - δημοσιεύματα του Τύπου.

Από το 2019 ως το 2022, ομάδα γυναικών συγκέντρωνε στοιχεία για το φαινόμενο στην Αλγερία· σύμφωνα με την έκθεση που προέκυψε, «τουλάχιστον μια γυναίκα» δολοφονείται κάθε εβδομάδα στη χώρα.

Κάποιες κάηκαν ζωντανές

Στην πλειονότητά τους, τα θύματα μαχαιρώθηκαν, στραγγαλίστηκαν ή πυροβολήθηκαν, τονίζεται στο κείμενο, στο οποίο γίνεται λόγος για περιπτώσεις γυναικών που κάηκαν ζωντανές.

«Το κοινό στοιχείο είναι πως έγιναν στόχος επειδή ήταν γυναίκες», σε μια χώρα όπου βασιλεύει η πατριαρχία και η κοινωνία παραμένει εξαιρετικά συντηρητική, έκρινε η κυρία Αουρές, η συλλογικότητα της οποίας ήλθε σε απευθείας επαφή με ορισμένες από τις οικογένειες των θυμάτων.

Ζήλια και «εγκλήματα τιμής»

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν κυρίως οι δράστες ήταν η «ζήλια» και «υποτιθέμενα εγκλήματα τιμής», ενώ άλλοι είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Σχεδόν το 80% των γυναικοκτονιών διαπράττεται από μέλος της οικογένειας του θύματος», επισήμανε η κυρία Αουρές, υπογραμμίζοντας πως στο 61% των υποθέσεων επρόκειτο για τον σύντροφο του θύματος, σε ορισμένες περιπτώσεις «αστυνομικούς ή στρατιωτικούς που δολοφόνησαν τις συζύγους τους με τα υπηρεσιακά τους όπλα».

Pexels

Μητροκτόνοι και ένοχες οικογένειες

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε νεαρούς που δολοφόνησαν τις μητέρες τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ολόκληρες οικογένειες συνέργησαν σε δολοφονίες, όπως συνέβη στην υπόθεση «της Νιχάλ, 19 ετών, η οποία σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2022 από συγγενείς που έκαναν λόγο για έγκλημα τιμής, επειδή ήταν έγκυος εκτός γάμου», καταγράφει η έκθεση.

Η πλειονότητα των δολοφονιών (71%) διαπράχθηκε σε κλειστό χώρο (κατοικία, τόπος εργασίας...).

Η συλλογικότητα επισήμανε κενά στη νομοθεσία και στο δικαστικό σύστημα της Αλγερίας, κρίνοντας πως δεν προστατεύονται σε επαρκή βαθμό οι γυναίκες από τη βία αυτής της φύσης και προβλέπονται υπερβολικά επιεικείς ποινές για κάποιους δράστες γυναικοκτονιών.

Σε τέσσερα χρόνια, απαγγέλθηκαν 13 καταδίκες για γυναικοκτονίες στην Αλγερία. Σε όλες τις περιπτώσεις που επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών, μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη: εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής στη χώρα από το 1993.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ