ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη ημέρα εκεχειρίας: Ελεύθεροι οι 17 όμηροι από τη Χαμάς - Έφτασαν στο Ισραήλ

Τρίτη ημέρα εκεχειρίας: Ελεύθεροι οι 17 όμηροι από τη Χαμάς - Έφτασαν στο Ισραήλ
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής (26/11) η διαδικασία ανταλλαγής των ομήρων. Από αυτούς 13 είναι Ισραηλινοί (εννέα παιδιά και τέσσερις γυναίκες), ενώ σύμφωνα με τον IDF άλλοι τέσσερις είναι ξένης υπηκοότητας. Και η Χαμάς από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε μία ομάδα 13 Ισραηλινών, τριών Ταϊλανδών και ενός Ρώσου υπηκόοου. Τα άτομα αυτά αποτελούν το τρίτο γκουπ που έμεινε ελεύθερο σήμερα κατά την τρίτη ημέρας της εκεχειρίας στη Γάζα.

Η παράδοση των ομήρων έγινε από δύο διαφορετικά σημεία και από τη Ράφα και από το βόρειο μέτωπο κοντά στο Ουρίν. Πλέον οι περισσότεροι οδηγούνται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα παιδιά μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο σε ισραηλινό έδαφος σε νοσοκομείο, καθώς η κατάστασή της υγείας του κρίθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη.

Εκτός από τον Ρώσο πάντως φαίνεται πως η Χαμάς έχει απελευθερώσει τρεις Αμερικανούς (πιθανότατα έχουν διπλή υπηκόοτητα) και ανάμεσά τους είναι τρίχρονη Αμπιγκέιλ Ίνταν. Η μικρή έκανε γενέθλια με τη Χαμάς και είδε να σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της και τους δύο γονείς της στις 7 Οκτωβρίου.

Είναι αμερικανίδα πολίτης για την οποία πίεζε προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και είχε μιλήσει με συγγενείς της όταν βρέθηκε στο Τελ Αβίβ εν μέσω πολέμου.

Η σύγχυση για τον αριθμό των ομήρων

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως για αρκετή ώρα υπήρξε σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των 17 ή 18 ατόμων με τον Ρώσο να είναι πιθανότατα το άτομο που μπέρδεψε τους αξιωματούχους των χωρών, αλλά και τον IDF.

Λίγο μετά τις 6.30 ο εκπρόσωπος του Κατάρ, Majed Al Ansari, ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι απελευθέρωσαν 13 Ισραηλινούς, τρεις Ταϊλανδούς και έναν Ρώσο υπήκοο, κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει και το γραφείο του Νετανιάχου.

«Οι Ισραηλινοί και οι ξένοι υπήκοοι έχουν ήδη απελευθερωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στις δύο παραπάνω φωτογραφίες αρχικά οι Ισραηλινοί είχαν μετρήσει ως 14ο Ισραηλινό άτομο των Ρώσο, ενώ λίγο αργότερα αφαιρέθηκε και δόθηκαν οι φωτογραφίες των 13 γυναικών και παιδιών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο Ρώσος όμηρος που αφέθηκε ελεύθερος ονομάζεται Ρον Ολεγκόβιτς Κριβόι.

Μετά και τη σημερινή ανταλλαγή, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 39 Ισραηλινοί, 17 Ταϊλανδοί, ένας Φιλιππινέζος και ένας Ρώσος (σ.σ. έχει και την ισραηλινή υπηκοότητα), που είχαν απαχθεί από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά έχουν αφεθεί ελεύθεροι 78 Παλαιστίνιοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά), που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές και μέσα στην ημέρα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι 39 για να φτάσει ο αριθμός συνολικά στους 117.

Η σημερινή διαδικασία κύλησε σαφώς πιο ομαλά σε σχέση με τη χθεσινή ανταλλαγή, καθώς ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, ενώ αντίθετα το Σάββατο υπήρξαν πολύωρες διαπραγματεύσεις που παραλίγο να τινάξουν την εκεχειρία στον αέρα.

Ελεύθερος και όμηρος ρωσικής υπηκοότητας

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε το απόγευμα της Κυριακής (26/11) ότι η Χαμάς ανακοίνωσε την απελευθέρωση ενός ομήρου με ρωσική υπηκοότητα. Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει ότι η κίνηση έρχεται «σε απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σε εκτίμηση της ρωσικής θέσης για υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τη Χαμάς ότι ο όμηρος έχει ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Ισραήλ: Η Χαμάς εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια

Αντιστροφή των κατηγοριών, καθώς μετά τη χθεσινή καταγγελία της Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν επέτρεπε την είσοδο φορτηγών του ΟΗΕ, σήμερα ήταν η σειρά της κυβέρνησης Νετανιάχου να κατηγορήσει τους Παλαιστινίους.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική οργάνωσης εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, που - όπως λέει- έχει «στήσει» η Χαμάς.

«Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο «X».

«Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας», λέει η COGAT. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», λέει η COGAT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ