ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η Χαμάς συμφωνεί σε παράταση εκεχειρίας - Οι προσπάθειες από Κατάρ και ΗΠΑ

Γάζα: Η Χαμάς συμφωνεί σε παράταση εκεχειρίας - Οι προσπάθειες από Κατάρ και ΗΠΑ
AP Photo/Fatima Shbair

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε σήμερα Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή.

Υπενθυμίζεται πως, το Ισραήλ ήταν διατεθειμένο να παρατείνει τη διάρκεια της ανθρωπιστικής παύσης κατά μία ημέρα για κάθε δέκα ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς, πέραν των 50 που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι, η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Οι προσπάθειες του Κατάρ

Το Κατάρ ελπίζει να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πέρα από τις τέσσερις ημέρες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαζίντ αλ Ανσάρι.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι η ώθηση που δημιουργήθηκε από τις μέχρι σήμερα απελευθερώσεις και από αυτή τη συμφωνία των τεσσάρων ημερών να μας επιτρέψει να παρατείνουμε την εκεχειρία πέρα από αυτές τις ημέρες και κατά συνέπεια να ξεκινήσουμε πιο σοβαρές συζητήσεις για τους υπόλοιπους ομήρους», επεσήμανε ο αλ Ανσάρι στο CNNi.

Τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν από Νετανιάχου

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής από τη Μασαχουσέτη όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τόνισε ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την Δευτέρα, τουλάχιστον για όσο διάστημα απελευθερώνονται άνθρωποι.

Τι είπαν Μπλίνκεν - Σούκρι για την εκεχειρία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι για να συζητήσουν τα εμπόδια που απειλούν την προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνολική κατάπαυση του πυρός, όπως έγινε γνωστό από το Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Σούκρι τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Νοεμβρίου, με την οποία ζητούνται «ανθρωπιστικές παύσεις» ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ