ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Χειρουργός εκτιμά ότι 900 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί - Επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό

Γάζα: Χειρουργός εκτιμά ότι 900 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί - Επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό
Tραυματισμένο παιδί μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Γάζας AP Photo / Mohammed Dahman

Χειρουργός που περιέθαλψε ασθενείς σε νοσοκομεία της Γάζας εκτιμά ότι μεταξύ 700 και 900 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανο-παλαιστίνιος γιατρός, Ghassan Abu-Sittah είπε ότι επέστρεψε πρόσφατα στο Λονδίνο αφού πέρασε αρκετές εβδομάδες σε νοσοκομεία της Γάζας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, περιέγραψε τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά χωρίς αναισθητικό ή βασικές ιατρικές προμήθειες.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχουν 700 έως 900 παιδιά με ακρωτηριασμούς άκρων, σε ορισμένα από αυτά έχουν υποστεί πολλαπλούς ακρωτηριασμούς άκρων», είπε μιλώντας στο CNNi.

Ο χειρουργός πρόσθεσε ότι ένιωθε ένοχος που έφυγε αφήνοντας πίσω του τους συναδέλφους του, ορισμένοι από τους οποίους πλέον, έχουν σκοτωθεί.

Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων ότι η Χαμάς είχε κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Δουλεύω στο νοσοκομείο στη Σίφα σε κάθε πόλεμο από το 2009», είπε, προσθέτοντας ότι το 2014 η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τους ενημέρωσε ότι το Ισραήλ είχε απειλήσει να βομβαρδίσει το νοσοκομείο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Γάζα.

«Σε καμία πτέρυγα –ακόμα και όταν έπρεπε να πάω στο περίφημο ακτινολογικό τμήμα με τις αξονικές τομογραφίες και τις μαγνητικές τομογραφίες– δεν έχω δει ποτέ καμία ένδειξη ότι υπήρχε κάτι άλλο πέρα από το τυπικό, ελάχιστα λειτουργικό, τριτοκοσμικό, κρατικό νοσοκομείο» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ