ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας - Απελευθέρωση των ομήρων σε δόσεις

Γάζα: Προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας - Απελευθέρωση των ομήρων σε δόσεις
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Καθώς βρίσκεται σε ισχύ η παράταση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για ακόμη 48 ώρες, συνεχίζονται οι προσπάθειες για περαιτέρω παράταση πέραν της Πέμπτης προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

Ο Ματζίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η χώρα ελπίζει να δει περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας.

«Έχουμε τώρα την επιβεβαίωση από τη Χαμάς ότι 20 επιπλέον όμηροι θα απελευθερωθούν τις επόμενες δύο ημέρες, και από την παλαιστινιακή πλευρά αυτό θα σήμαινε ότι 65 Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές», είπε ο αλ-Ανσάρι.

«Αυτή είναι μια ελπιδοφόρα στιγμή για εμάς ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική για να αυξήσουμε τον αριθμό των ομήρων που απελευθερώνονται αλλά και να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια πιο βιώσιμη εκεχειρία στις διαπραγματεύσεις και για τις δύο πλευρές».

Το Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τις συμφωνίες για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

«Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία διαμεσολάβησης στη Ντόχα αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου και κάναμε πολλές συνεισφορές. Μετακινηθήκαμε από ένα σημείο όπου δεν υπήρχε καμία απολύτως ευκαιρία για μεσολάβηση, στο να συμφωνούν και οι δύο πλευρές κάθε μέρα στη λίστα και να απελευθερώνονται καθημερινά όμηροι και τερματίσαμε τις μάχες που θα παραταθούν σχεδόν σε μια εβδομάδα τώρα», πρόσθεσε ο Καταριανός υπουργός.

Σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη ξανά ο Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί για ακόμη μια φορά το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντός της εβδομάδας, όπου προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στη Μέση Ανατολή, θα επιμείνει στην ανάγκη να συνεχίσει να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να βελτιωθεί η προστασία των αμάχων στη Γάζα», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Παρελήφθη κατάλογος με τους ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα Τρίτη

Μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η ισχύς της ανακωχής, οι ΗΠΑ και το Κατάρ ανακοίνωσαν την παράτασή της για δύο ημέρες, από σήμερα στις 07:00 ως μεθαύριο Πέμπτη στις 07:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας), κάτι που θα επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων τουλάχιστον 20 ομήρων και 60 παλαιστινίων φυλακισμένων.

«Τα μέρη (...) κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης στη Γάζα για άλλες δύο μέρες, με τους ίδιους όρους», δηλαδή τον λόγο 1:3 ως προς την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων, ανέφερε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ Ανσάρι.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε κατάλογο με τα ονόματα δέκα ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι εντός της ημέρας, χωρίς πάντως να τον δημοσιοποιήσει, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ πρόσθεσε 50 γυναίκες στον κατάλογό του με τις Παλαιστίνιες κρατούμενες που είναι επιλέξιμες για απελευθέρωση «σε περίπτωση που απελευθερωθούν επιπλέον Ισραηλινοί όμηροι», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο X.

Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι ακόμη 11 όμηροι, ανάμεσά τους 3 με διπλή, ισραηλινή και γαλλική υπηκοότητα.

Περίπου 170 άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, αλλά η Χαμάς λέει ότι δεν τους κρατά όλους, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των πιο ευάλωτων.

Επανέναρξη των επιχειρήσεων μετά την εκεχειρία, λέει το Ισραήλ

Στην ισραηλινή πλευρά, ο στρατός και η κυβέρνηση, που δέχονται μεγάλη πίεση από την κοινωνία να εγγυηθούν την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, επιμένουν τις τελευταίες ημέρες πως πρόθεσή τους είναι όταν τερματιστεί η ανακωχή να ξαναρχίσουν επιχειρήσεις για να «καταστρέψουν» τη Χαμάς, να εξαλείψουν οποιαδήποτε «απειλή» στη Λωρίδα της Γάζας και να επιβάλουν ευνοϊκό συσχετισμό δύναμης, καθώς και να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους ομήρους — ανάμεσα στους οποίους είναι και στρατιωτικοί.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε εξάλλου κατά τη διάρκεια της νύχτας συμπληρωματικό προϋπολογισμό «πολέμου» 30,3 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,5 δισεκ. ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ