ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πυρετός διαβουλεύσεων για παράταση εκεχειρίας πριν την νέα απελευθέρωση ομήρων

Γάζα: Πυρετός διαβουλεύσεων για παράταση εκεχειρίας πριν την νέα απελευθέρωση ομήρων
Ένας από τους Ισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι IDF via AP

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο Κατάρ για την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απελευθέρωση της έκτης ομάδας ομήρων Παλαιστινίων φυλακισμένων.   

Το Κατάρ είναι «πολύ αισιόδοξο» ότι θα ανακοινωθεί παράταση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τις επόμενες ώρες, μετά την αναμενόμενη απελευθέρωση της έκτης ομάδας ομήρων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο CNNi.

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές πιέζουν για παράταση της συμφωνίας, καθώς η εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών εισήλθε στην τελευταία ημέρα της την Τετάρτη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα επισκιάζει ο ανεπιβεβαίωτος ισχυρισμός της παλαιστινιακής οργάνωσης ότι μια οικογένεια ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού 10 μηνών, σκοτωθεί σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με το Reuters.

«Ελπίζουμε ότι μέσα σε λίγες ώρες θα έχουμε την απελευθέρωση της τελευταίας παρτίδας αλλά και ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε παράταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος δρα Ματζέντ Αλ-Ανσάρι.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε νέα παράταση θα είναι κάτω από τις ίδιες παραμέτρους των προηγούμενων συμφωνιών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες «κινούνται προς την κατεύθυνση» μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ανδρών από τη Χαμάς καθώς μέχρι τώρα απελευθερώνονται μόνο γυναικόπαιδα.

«Οι διαπραγματεύσεις μας σχετικά με τις γυναίκες και τα παιδιά κατέχουν πρωταρχική θέση στις συζητήσεις, αλλά προφανώς κινούμαστε προς την απελευθέρωση των πολιτών ανδρών», δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την πιθανή απελευθέρωση των απαχθέντων ισραηλινών στρατιωτών και την προοπτική μιας «μεγαλύτερης εκεχειρίας που θα μπορούσε να «οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».

Διαπραγματευτές, οι οποίοι επιδιώκουν την παράταση της εξαήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύουν ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να παραταθεί για ακόμη δύο ημέρες, ανέφεραν με τη σειρά τους και δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Όσο για τον αριθμό των αμάχων ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι με βάση την παράταση της εκεχειρίας, είναι ακόμη υπό επεξεργασία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επιστροφή Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται υπό το βλέμμα των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή, με αποστολή να επικεντρωθεί στην παράταση της παύσης της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, «έτσι ώστε να συνεχίσουμε να βγάζουμε περισσότερους ομήρους έξω και να φέρνουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια», όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Αυτό θα είναι το τρίτο του ταξίδι στην περιοχή, με συναντήσεις στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα ομηρίας.

Η επίσκεψη του Ρότζερ Κάρστενς πραγματοποιείται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες των ΗΠΑ να παραταθεί η εκεχειρία και να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Ο Κάρστενς θα συναντηθεί με οικογένειες Αμερικανών ομήρων και ομολόγους της ισραηλινής κυβέρνησης.

Για περισσότερο από ένα μήνα παραμένει στο Ισραήλ ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ομήρων Στιβ Γκίλεν.

Τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους έχει καθοδηγήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο οποίος βρέθηκε στο Κατάρ για συνομιλίες την Τρίτη (28/11).

Στο μεταξύ αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού δεν έχουν ακόμη επιτραπεί να επισκεφθούν τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, όπως δήλωσαν πολλές πηγές στο CNNi - μια παραβίαση της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία προέβλεπε ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα μπορούσε να επισκεφθεί τους ομήρους μέχρι το τέλος της τέταρτης ημέρας της εκεχειρίας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού θα μπορούν να επισκέπτονται τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα «μέχρι το τέλος της τέταρτης ημέρας». Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τους όρους της συμφωνίας επανέλαβε ότι αυτή ήταν μια πτυχή της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ