ΚΟΣΜΟΣ

Η μακρά λίστα διπλωματικών απρεπειών του Ρίσι Σούνακ - Τι σηματοδοτεί η επιστροφή Κάμερον

Η μακρά λίστα διπλωματικών απρεπειών του Ρίσι Σούνακ - Τι σηματοδοτεί η επιστροφή Κάμερον
Η απρέπεια, στην διπλωματική γλώσσα «faux pas», του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μία ακόμη στην λίστα με όσες ο Ρίσι Σούνακ έχει διαπράξει το τελευταίο διάστημα.

Η απρέπεια, στην διπλωματική γλώσσα «faux pas», του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι μία ακόμη, στην λίστα με όσες ο Ρίσι Σούνακ έχει διαπράξει το τελευταίο διάστημα.

Μπορεί να ξένισε πολλούς η επιστροφή του Ντέιβιντ Κάμερον και μάλιστα σε ένα υπουργείο εξόχως σημαντικό για την Βρετανία ειδικά στην μετά Brexit εποχή.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με αναλύσεις της ημέρας που ανέλαβε ξανά χαρτοφυλάκιο, ήταν μία κίνηση ουσίας και όχι εντυπωσιασμού από τον Ρίσι Σούνακ.

Το όνομα του Κάμερον μπορεί να έχει συνδεθεί με μία από τις πλέον ταραγμένες περιόδους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, και όχι άδικα, αλλά είναι δεδομένο πως ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας διαθέτει και το «know how» και τον τρόπο να φέρει τα συμφέροντα της χώρας του στο προσκήνιο με τον σωστό τρόπο.

Η επιστροφή Κάμερον ήρθε επίσης για να δηλώσει πως το στρατόπεδο της Κυβέρνησης και η Ντάουνιγκ Στριτ προετοιμάζονται για εκλογές, πριν η διαφορά ξεπεράσει και τις 20 μονάδες που οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως διαφορά από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ. Ο Κάμερον επέστρεψε για να δείξει ο Ρίσι Σούνακ στο δεξιό του ακροατήριο πως οι ρίζες είναι πάντα εδώ.

Ο Κάμερον είναι ένας έμπειρος πολιτικός και η κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την τελεταία στιγμή τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έφερε σε αμηχανία όταν βρέθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του εχθές.

Ο Κάμερον γνωρίζει πως είναι «faux pas» το να ακυρώνεις έστω και ανεπίσημη διμερή συνάντηση τέτοιου επιπέδου λίγες ώρες πριν. Είναι επίσης απρεπές το να αντιπροτείνεις συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό.

Ο Ρίσι Σούνακ όντας στο Λονδίνο πίστεψε πως μία «ταπείνωση» ήταν αυτό που έδειχνε πυγμή… Στην πολιτική όμως ο χρόνος και ο τρόπος διαδραματίζουν πάντα ρόλο. Ο ένοικος της Ντάουνιγκ Στριτ φαίνεται πως είχε «μετρήσει» λάθος δύο βασικούς παράγοντες: την άμεση και κυρίως πολύ έντονη αντίδραση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και τον αντίκτυπο της κίνησής του στην ίδια του την κοινωνία. Όταν ο τύπος της χώρας σου σε χτυπά μπορεί να συμβαίνει επειδή είσαι ο Πρωθυπουργός, όταν τα μεγαλύτερα μέσα Παγκοσμίως συντάσσονται με τα χτυπήματα τότε σίγουρα κάτι έχεις κάνει λάθος.

Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι το μόνο όμως σημαντικό σφάλμα το τελευταίο διάστημα.

Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε πριν από μερικές ημέρες με την αποπομπή της Σουέλα Μπρέιβερμαν να βγάλει από πάνω του το μείζον θέμα της απόφασης για απέλαση των αιτούντων άσυλο από την Ρουάντα που παράτυπα φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν οι προσπάθειες της πρώην υπουργού Εσωτερικών να «εκφοβίσει» την Βρετανική Δικαιοσύνη η οποία με σφοδρότητα επέκρινε το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο έπεσαν στο κενό ο Ρίσι Σούνακ έχοντας δηλώσει πως θα καταθέσει νέο νομοσχέδιο το πρωί το βράδυ έστειλε την υπουργό του στα πίσω έδρανα της Βουλής…

Ως σφάλμα θα πρέπει να του χρεωθεί και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να επαναδιαπραγματεί τμήμα της συμφωνίας του Brexit με την Ευρώπη. Ο Ρίσι Σούνακ, ένας από τους φανατικότερους υποστηρικτές της αποχώρησης, σήμερα έχει κάνει περισσότερες προσεγγίσεις στην Κομισιόν από όσες όλοι μαζί οι Προκάτοχοί του και μάλιστα στο ένα τρίτο του χρόνου…

Οι κινήσεις Σούνακ και όπως φαίνεται και οι ουσιαστικές σχέσεις του με την γλώσσα αλλά και το νόημα της διπλωματίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Τα αποτελέσματα των κινήσεών του είναι πιθανό να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την θέση της χώρας του ειδικά με τους Ευρωπαίους συμμάχους της τους οποίους σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ