ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Η Δύση διεξάγει υβριδικό πόλεμο κατά τη Ρωσίας και σκοτώνει τον ΟΑΣΕ»

Λαβρόφ: «Η Δύση διεξάγει υβριδικό πόλεμο κατά τη Ρωσίας και σκοτώνει τον ΟΑΣΕ»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικων Σεργκέι Λαβρόφ AP Photo/Boris Grdanoski

Τη Δύση κατηγορεί ο Σεργκέι Λαβρόφ ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει ένα «επιθετικό πολιτικό σχέδιο».

Μιλώντας την Πέμπτη 30/11 στην διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι η Δύση σκοτώνει τις πιθανότητες αναβίωσης του οργανισμού:

«Το 1999, το ΝΑΤΟ διέπραξε μια απροκάλυπτη βίαιη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, μέλους του ΟΑΣΕ και μέλους του ΟΗΕ. Και το 2008, κατά παράβαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων στην Ευρώπη που περιέχεται στην τελική πράξη του Ελσίνκι, το Κόσοβο αφαιρέθηκε από τη Σερβία χωρίς δημοψήφισμα.

Οι ίδιες χώρες του ΝΑΤΟ που είναι μέλη του ΟΑΣΕ παρέσυραν την Τιφλίδα και το Κίεβο να γίνουν μέλη στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι. Ο στόχος ήταν απλός, να τους φέρει απέναντι με τη Ρωσία» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Κύμα ναζιστικής ιδεολογίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον ΟΑΣΕ για να προωθήσει τα επιθετικά της σχέδια και να καταστρέψει σκόπιμα τη βασική αρχή της συναίνεσης και την ίδια την κουλτούρα της διπλωματίας».

Ακόμη, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι στην Ευρώπη, κυρίως στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, «υπάρχει ένα κύμα ναζιστικής ιδεολογίας και αναπτύσσεται μία πρακτική άλλων μορφών φυλετικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης: «Η εντύπωση είναι ότι η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τους αρχικούς στόχους των δημιουργών της να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών των κρατών μελών και έχει μετατραπεί, κυρίως μέσω των προσπαθειών της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, σε ένα επιθετικό γεωπολιτικό σχέδιο» ανέφερε.

Ορισμένες αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα που διεξάγεται η υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ την ώρα που μιλούσε ο Λαβρόφ.

Το αεροσκάφος του Ρώσου υπουργού έφτασε την Τετάρτη 29/11, στη Βόρεια Μακεδονία μετά από πολύωρη καθυστέρηση λόγω της άρνησης της Βουλγαρίας να ανοίξει τον εναέριο χώρο της.

Η παρουσία του στα Σκόπια για τη διάσκεψη των υπουργείων Εξωτερικών 57 κρατών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οδήγησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής - Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ