ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τέταρτο ντιμπέιτ για τέσσερις υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα

ΗΠΑ: Τέταρτο ντιμπέιτ για τέσσερις υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα
Στιγμιότυπο από το τρίτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Τέσσερις υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 θα συμμετάσχουν σήμερα, Τετάρτη 6/12 στο τέταρτο ντιμπέιτ που διοργανώνεται, απουσία και πάλι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 40 ημέρες πριν τις πρώτες προκριματικές εκλογές του κόμματος.

Όπως έκανε και στα τρία προηγούμενα ντιμπέιτ, ο Τραμπ αποφάσισε να μην πάρει μέρος ούτε σε αυτή την τηλεμαχία, επικαλούμενος τη μεγάλη διαφορά του στις δημοσκοπήσεις από τους άλλους υποψήφιους.

Αυτό το ντιμπέιτ όμως είναι ένας σημαντικός σταθμός στον μακρύ δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Από τις 15 Ιανουαρίου οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα θα αντιπαρατεθούν σε σειρά προκριματικών εκλογών, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Άιοβα. Θα ακολουθήσουν εκλογικές αναμετρήσεις στο Νιού Χάμσαϊρ, τη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα και στις αρχές Μαρτίου σε πολλές πολιτείες ταυτόχρονα.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών, ο οποίος θα ανακοινωθεί επισήμως από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον Ιούλιο, θα αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, πολύ πιθανόν τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παρά τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του σε τέσσερις υποθέσεις, ο Τραμπ παραμένει το φαβορί, συγκεντρώνοντας το 61% στην πρόθεση ψήφου. Πλεονέκτημά του είναι η βάση των ψηφοφόρων που παραμένει σε μεγάλο βαθμό πιστή σε εκείνον, ενώ παράλληλα ωφελείται από την τεράστια προσοχή που του δίνουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η Χέιλι στο επίκεντρο των επιθέσεων

Το σημερινό ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί στην Αλαμπάμπα, μια συντηρητική πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων θα προσπαθήσουν να στρέψουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, με πρώτη την 51χρονη Νίκι Χέιλι.

Η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας έχει αρχίσει να προσελκύει το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και πλούσιους δωρητές, μια μη αμελητέα βοήθεια καθώς στις ΗΠΑ οι προεκλογικές εκστρατείες κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια.

Πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η Χέιλι έχει υιοθετήσει πιο ήπια ρητορική σε σχέση με τους αντιπάλους της στο θέμα της άμβλωσης, γνωρίζοντας ότι οι θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απωθούν πολλούς ψηφοφόρους.

Το θέμα της άμβλωσης είναι πιθανό να βαρύνει ιδιαίτερα στην ψήφο για τις προεδρικές εκλογές, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 που ακύρωσε την προστασία του δικαιώματος των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

Στις δημοσκοπήσεις η Χέιλι βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν το ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η δημοτικότητα του οποίου όμως έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, που έχει ιδιαίτερα συντηρητικές και αμφιλεγόμενες απόψεις δεν φαίνεται να προσελκύει τους ψηφοφόρους. Πλέον υπολείπεται 48 μονάδες του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το RealClearPolitics.

Η μεγάλη πρόκληση του ΝτεΣάντις στο ντιμπέιτ θα είναι να περιορίσει τη δυναμική της Χέιλι προκειμένου να αποφύγει να καταρρεύσει εντελώς η υποψηφιότητά του, πριν καν ξεκινήσουν οι προκριματικές εκλογές.

Στο ντιμπέιτ θα πάρουν επίσης μέρος ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι και ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Κρις Κρίστι, ένας από τους λίγους υποψήφιους που επικρίνουν ανοικτά τον Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ