ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο campus της Tencent θα είναι διπλάσιο από εκείνο της Apple

Το νέο campus της Tencent θα είναι διπλάσιο από εκείνο της Apple
Το συγκρότημα Tencent Helix θα είναι έτοιμο το 2028, στην επέτειο των 30 χρόνων της Tencent Buro-OS

Σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει πάνω από 23.000 υπαλλήλους σε σχεδόν 500.000 τετραγωνικά μέτρα, τα νέα κεντρικά γραφεία του κινεζικού γίγαντα της τεχνολογίας Tencent θα είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από εκείνα της Apple στην Καλιφόρνια, όταν ανοίξουν σε πέντε χρόνια.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Büro Ole Scheeren μοιράστηκε αποκλειστικά με το CNNi τα σχέδια του τεράστιου νέου campus, τα οποία απεικονίζουν τέσσερις πύργους που εκτείνονται σπειροειδώς γύρω από έναν ανοιχτό κεντρικό χώρο που ονομάζεται «Vortex Incubator». Το campus θα γίνει το επίκεντρο μιας φιλόδοξης «πόλης του μέλλοντος» που χτίζεται από την Tencent στη Σενζέν της νότιας Κίνας.

Ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου, Ole Scheeren, δήλωσε στο CNNi ότι η «στροβιλώδης γεωμετρία» του κτιρίου θα δημιουργήσει ένα «οικοσύστημα όπου τα πάντα συναντώνται, όπου η εργασία συγχωνεύεται σε ένα πολύ συνεργατικό διαδραστικό περιβάλλον».

Ο ανοιχτός χώρος που ονομάζεται «Vortex Incubator», στο κέντρο του campusBuro-OS

Το όραμα του Γερμανού αρχιτέκτονα επιλέχθηκε από την Tencent, δημιουργό των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και QQ, μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Οι κατώτεροι όροφοι του συγκροτήματος, το οποίο ονομάζεται Tencent Helix, συνδέουν τους πύργους γραφείων μέσω ενός μεγάλου λόμπι και κοινόχρηστων εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών και γυμναστικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων γηπέδων μπάσκετ, τένις και μπάντμιντον. Στο ισόγειο, εστιατόρια και καταστήματα θα θολώσουν τη διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Αυτή η διάταξη σημαίνει ότι το κτίριο «δεν έχει μπροστά και πίσω», δήλωσε ο Scheeren, προσθέτοντας ότι η εμφάνιση του συγκροτήματος θα ποικίλλει ανάλογα με τη γωνία από την οποία τη βλέπει κανείς: «Παραμένει πολύ αναγνωρίσιμο, αλλά αλλάζει αρκετά, με διακριτικό τρόπο».

Το campus θα γίνει το επίκεντρο μιας φιλόδοξης «πόλης του μέλλοντος» που χτίζεται από την Tencent στη Σενζέν της νότιας ΚίναςBuro-OS

Η ευρύτερη γειτονιά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Tencent το 2020, χτίζεται σε μια έκταση γης στις εκβολές του ποταμού Περλ. Θα συνδέεται με την υπόλοιπη Σενζέν μέσω πλοίων και του συστήματος μετρό της πόλης.

Η έδρα της τεχνολογικής εταιρείας θα είναι ένα από τα δεκάδες κτηριακά συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και δημόσιων εγκαταστάσεων, στην περιοχή. Ενώ ορισμένα από τα κτήρια βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, για άλλα δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη τα σχέδιά τους.

Το Tencent Helix αναμένεται να ανοίξει εγκαίρως για την 30ή επέτειο της τεχνολογικής εταιρείας το 2028 και θα αντικαταστήσει τα κεντρικά της γραφεία στη Σενζέν ως παγκόσμια έδρα της.

Με πληροφορίες από: ‘Headquarters of the future’: Plans for Chinese tech firm Tencent’s vast new campus unveiled by Oscar Holland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ