ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Όπλο του μακελάρη συνδέεται με διπλή δολοφονία - Νέο βίντεο που τον δείχνει σε αμόκ

Πράγα: Όπλο του μακελάρη συνδέεται με διπλή δολοφονία - Νέο βίντεο που τον δείχνει σε αμόκ
AP Photo/Petr David Josek

Όλο και πιο φρικτά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως γύρω από τη δράση του μακελάρη της Πράγας, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο σε πανεπιστήμιο στο κέντρο της πόλης, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι τσεχικές αρχές, ο 24χρονος Νταβίντ Κόζακ, που σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα, είχε ξεκινήσει το δολοφονικό του αμόκ μια εβδομάδα πριν, σκοτώνοντας, όπως όλα δείχνουν, έναν 32χρονο άνδρα και την μόλις δύο μηνών κόρη του.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Τσεχίας, το όπλο που βρήκαν στο σπίτι του δράστη ταιριάζει, σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση, με τις σφαίρες που βρέθηκαν στις σορούς της διπλής δολοφονίας στον εθνικό δρυμό Klanovicky κοντά στην τσεχική πρωτεύουσα.

Η υπόθεση εκείνη παρέμενε για μέρες με πολλά ερωτηματικά γύρω από τα κίνητρα του εγκλήματος, ενώ δεν είχαν βρεθεί περισσότερα στοιχεία που να μπορέσουν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του δράστη.

Ο 24χρονος πυροβόλησε και σκότωσε και τον πατέρα του στο χωριό του Χοστούν, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πράγα, γεγονός που δείχνει έναν κατά συρροή δολοφόνο.

«Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζακ έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, θέλοντας να περιμένει πρώτα να προχωρήσουν οι έρευνες. Αυτό που εκτιμούν, είναι ότι ο δράστης- που δεν είχε ποινικό μητρώο- επέλεξε τα θύματά του τυχαία.

Παράλληλα, ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων στο κτήριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλές δεκάδες θύματα χωρίς τη γρήγορη αντίδραση της αστυνομίας», πρόσθεσε.

«Κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να διαφύγει»

Την ίδια ώρα ένα νέο βίντεο εμφανίζει τον Κόζακ να βρίσκεται στο μπαλκόνι από το οποίο εξαπέλυσε την επίθεσή του και να δείχνει σε κατάσταση αμόκ, κάνοντας γρήγορους βηματισμούς δεξιά - αριστερά και να επιστρέφει στο ίδιο σημείο. Οι αξιωματικοί της τσεχικής αστυνομίας θεωρούν ότι αυτό ήταν το σημείο που ο δράστης είχε καταλάβει ότι δεν μπορούσε πια να διαφύγει και είχε βρεθεί σε πανικό.

«Ενας εσωστρεφής σπασίκλας»

Ο ένοπλος που εξαπέλυσε τον τρόμο στην Πράγα και δολοφόνησε 14 ανθρώπους ήταν ένας «εσωστρεφής φοιτητής, εμμονικός με την Ιστορία και τα όπλα. Ήταν ένας σπασίκλας». Κάπως έτσι περιγράφεται ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, από συμφοιτητές που τον γνώριζαν, ενώ από καθηγητές κάποιοι τον σκιαγράφησαν ως «υπόδειγμα φοιτητή». Είναι το ίδιο άτομο που σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε 25 κατά τη διάρκεια της μαζικής δολοφονίας χθες στην Πράγα, όπου πυροβόλησε αδιακρίτως φοιτητές και τουρίστες από το μπαλκόνι του κτηρίου Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Όσοι γνώριζαν τον Κόζακ, τον περιγράφουν ως έναν «περίεργο» φοιτητή που γοητευόταν από την ιστορία και τα όπλα και μισούσε τον κόσμο. Ο Κόζακ, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την Πολωνική Ιστορία του 19ου αιώνα, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Το βίντεο από τις κάμερες σώματος

Επίσης, η τσεχική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις κάμερες σώματος των αστυνομικών που επενέβησαν στην επίθεση στο Πανεπιστήμιο στην Πράγα, όπου φαίνονται οι ένοπλοι αστυνομικοί να μπαίνουν στο κτήριο και φοιτητές να φεύγουν τρέχοντας από τον χώρο.

Στην επίθεση του 24χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή Ντέιβιντ Κόζακ έπεσαν νεκροί 14 άνθρωποι και άλλοι 25 τραυματίστηκαν σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα.

Οι δραματικοί διάλογοι των αστυνομικών

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας από τους αστυνομικούς εντόπισε τον δράστη στην ταράτσα…

Αστυνομικός 1: «Είναι κρυμμένος, στην αριστερή πλευρά. Από εκεί που στέκομαι εγώ. Πυροβολεί! Πυροβολεί πίσω από το τοιχίο.

Αστυνομικός 2: Τον βλέπω.

Αστυνομικός 1: Τον βλέπω, είναι εκεί! Φοράει μαύρα ρούχα! Είναι στη γωνία! Δίπλα στη σημαία! Δίπλα στη σημαία της Τσεχίας στη γωνία, στην κορυφή της σχολής! Έχει ένα μακρύκανο όπλο. Στην οροφή. Στα αριστερά στη Σχολή Τεχνών. Πάνω στη γκαλερί! Φοράει μαύρα ρούχα!

Αστυνομικός 2: Έρχεται!

Αστυνομικός 1: Πυροβολεί και στέκεται στην κορυφή.

Στη συνέχεια ένας αστυνομικός απευθύνεται στο δράστη

Αστυνομικός 2: «Έι, παλιομ@@@@@! Εδώ, είμαι, πυροβόλησε εδώ πέρα! Ελα εδώ! Εδώ είμαι, εδώ είμαι! Έι! Έι!»

Αστυνομικός 1: «Για να μην πυροβολήσει αυτούς τους ανθρώπους, γαμώτο! Γ@@@@@! Υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα. Είναι στον 4ο όροφο».

Αστυνομικός 2: «Τον βλέπεις ακόμα;»

Αστυνομικός 1: Ναι, όχι, όχι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ