ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Βαρύ πένθος - Ο «μοναχικός λύκος» και η «έμπνευση» της επίθεσης

Πράγα: Βαρύ πένθος - Ο «μοναχικός λύκος» και η «έμπνευση» της επίθεσης
Σε αστυνομικό κλοιό η Τσεχία AP Photo/Petr David Josek

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με την αιματηρή επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στην Πράγα, με την τσεχική κυβέρνηση να έχει κηρύξει ημέρα πένθους τη σημερινή (23/12). 

Τα στοιχεία που έχουν στα «χέρια» τους μέχρι τώρα οι τσεχικές Αρχές για τον «μακελάρη» «δείχνουν» έναν εσωστρεφή άνθρωπο, έναν «μοναχικό λύκο» με άδεια οπλοχρησίας, που όμως δεν είχε ποινικό μητρώο.

Φοιτούσε στο μεταπτυχιακό Τμήμα Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, όπου και άνοιξε πυρ και μέχρι στιγμής τα κίνητρά του για την επίθεση παραμένουν άγνωστα.

Σε κάθε περίπτωση, με τις ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εσωτερικών σε δήλωσή του την Πέμπτη (21/12) ξεκαθάρισε πως οι έρευνες δεν εκτιμούν πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, ούτε υποπτεύονται σύνδεση με κάποια εξτρεμιστική ιδεολογία ή ομάδα.

Την ίδια ώρα, ο 24χρονος φέρεται να πυροβόλησε και σκότωσε και τον πατέρα του στο χωριό του Χοστούν, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πράγα, γεγονός που δείχνει έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Η επίθεση της 14χρονης στη Ρωσία «έμπνευση» του μακελειού - Είχε προειδοποιήσει

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές έως και σήμερα, ο δράστης φέρεται να «εμπνεύστηκε» από παρόμοια επίθεση που είχε σημειωθεί στη Ρωσία με δράστιδα μια 14χρονη.

«Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία. Η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του που προειδοποιούσε για την επίθεση στο Telegram.

Ημέρα πένθους για την Τσεχία

Και ενώ οι έρευνες για τα κίνητρα του δράστη συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, η χώρα ολόκληρη έχει βυθιστεί στο πένθος. Όλα τα πανεπιστήμια του κέντρου παραμένουν κλειστά και οι δρόμοι κοντά στο πανεπιστήμιο του Καρόλου να μοιάζουν με «δρόμους φάντασμα».

Τα μέτρα προστασίας στο πανεπιστήμιο και την πόλη έχουν αυξηθεί, καθώς οι τσεχικές αρχές φοβούνται την ύπαρξη συνεργού του δράστη που πιθανώς να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία δήλωσε την Παρασκευή (22/12) ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία και σε άλλους «πιθανούς στόχους» – συνήθως δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να ασφαλιστούν – σε ένα προληπτικό μέτρο τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ανακοίνωσαν επίσης ότι συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την αύξηση της ασφάλειας εντός των πανεπιστημιουπόλεων.

Πρόθεση για μαζική δολοφονία

Η βαλλιστική έκθεση περιγράφει πως τα περισσότερα θύματα έχουν τραύματα στο κεφάλι, στο στήθος ή στα άκρα. Αυτό φανερώνει πως ο 24χρονος ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, καθώς χρησιμοποίησε όπλο ακριβείας και σημάδευε μέσω διόπτρας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε τον πατέρα του νεκρό και μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι. Αστυνομική πηγή είπε στη «La Stampa» ότι η αυτοσχέδια βόμβα αποτελούνταν από «κύλινδρο, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες».

«Το κελάρι έμοιαζε με καταφύγιο. Το μπουκάλι ήταν μεγάλο, είχε πολλά καλώδια συνδεδεμένα σε αυτό, που οδηγούσαν σε άλλο εξοπλισμό. Κατά τη γνώμη μου, περιείχε ένα σύστημα που θα προκαλούσε έκρηξη», είπε πηγή κοντά στην έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ