ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Πράγα: Τα 21 λεπτά τρόμου και οι συγκλονιστικές ιστορίες για τα αθώα θύματα

Μακελειό στην Πράγα: Τα 21 λεπτά τρόμου και οι συγκλονιστικές ιστορίες για τα αθώα θύματα
AP Photo/Denes Erdos

Είκοσι ένα λεπτά ήταν αρκετά για τον Νταβίντ Κόζακ για να σπείρει τον τρόμο και το θάνατο στις αίθουσες διαλέξεων, τους διαδρόμους και τις σκάλες του ιστορικού κτηρίου της σχολής τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Παλιά Πόλη της Πράγας. Ανάμεσα τους καθηγητές και νεαροί φοιτητές που δεν είχαν ιδέα για αυτό που τους περίμενε.

Προτού ο 24χρονος αφήσει 14 ανθρώπους νεκρούς στο πανεπιστήμιο, πυροβόλησε τον πατέρα του νωρίτερα την ίδια ημέρα και τώρα ερευνάται επίσης για τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα και του δύο μηνών κοριτσιού του σε ένα δάσος στις ανατολικές παρυφές της Πράγας πριν από μια εβδομάδα.

Επί ημέρες, η αστυνομία ερευνούσε το δάσος Κλανοβίκι, αφού ένας μάρτυρας άκουσε πυροβολισμούς να ακούγονται.

«Απέχουμε μέρες από την αποκάλυψη του δράστη από το δάσος», δήλωσε αστυνομικός

Αν οι βαλλιστικές εξετάσεις επιβεβαιώσουν τις υποψίες ότι ο 24χρονος φοιτητής ήταν ο δολοφόνος, θα έχει αφήσει πίσω του 17 θύματα μέσα σε επτά ημέρες.

Τα 21 λεπτά του τρόμου

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε στις 14:59 και οι πρώτοι αστυνομικοί που που έφτασαν στο σημείο σε τέσσερα λεπτά είχαν πάνω τους πιστόλια.

Μέχρι στις 15:11 ο δράστης είχε φτάσει στη στέγη και άρχισε να πυροβολεί με την αστυνομία να φτάνει κοντά μετά από κάποια λεπτά.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων εννέα λεπτών, βλέπουμε φοιτητές προσπαθούσαν να σωθούν, πηδώντας από ένα περβάζι σε έναν χαμηλότερο όροφο.

Τρεις άνθρωποι στο έδαφος τραυματίστηκαν, καθώς ο ένοπλος έβαλε ως στόχο ένα περιπολικό της αστυνομίας και ένα άλλο όχημα.

Στις 15:20, ο δράστης ήταν νεκρός. Όταν είδε ένοπλους αστυνομικούς να έρχονται προ εκείνον έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε.

Γιατί η αστυνομία δέχεται πυρά

Η αστυνομία δέχεται επικρίσεις για τον χειρισμό της επίθεσης στο πανεπιστήμιο, αλλά λέει ότι εργαζόταν 24 ώρες το 24ωρο για τις δολοφονίες στο δάσος και δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συνέβαινε.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις ή πληροφορίες από τον ίδιο γιατί αποφάσισε να κάνει κάτι τόσο τρομερό», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακιουσάν.

Δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε ιστορικό βίας. Νωρίτερα φέτος είχε κερδίσει βραβείο για την πτυχιακή του εργασία από το Πολωνικό Ινστιτούτο της Πράγας.

Ήταν περισσότερες από δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη των πυροβολισμών στο πανεπιστήμιο την Πέμπτη (21/12), όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για ένα έγκλημα στο Χοστούν, ένα χωριό 20 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Εκεί βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του δράστη.

Ο 24χρονος είχε άδεια για οκτώ όπλα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσα είχε μαζί του μέσα στο κτήριο.

Είναι άγνωστο πώς μπόρεσε να αποκτήσει ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο και ο υπουργός Εσωτερικών λέει ότι θα μπορούσε να είχε σκοτώσει πολύ περισσότερους φοιτητές.

Πληροφορίες τσεχικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι έκρυβε τα όπλα μέσα σε θήκη από κιθάρα την ώρα που γίνονται γνωστές οι ιστορίες των 14 θυμάτων του.

Ποια ήταν τα θύματα του δράστη του μακελειού της Πράγας

Όπως αναφέρει το CNNi συνολικά σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι: οι 13 βρέθηκαν νεκροί στον τόπο του εγκλήματος, που περιγράφεται από πολλούς έμπειρους αστυνομικούς ως ο χειρότερος που έχουν δει στην καριέρα τους. Ένα ακόμη θύμα πέθανε αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Το Τμήμα Μουσικολογίας της σχολής ανακοίνωσε την Παρασκευή (22/12) ότι η διευθύντριά του Lenka Hlávková ήταν ένα από τα θύματα των πυροβολισμών.

Η Hlávková ήταν γνωστή ειδικός στον μουσικό πολιτισμό της μεσαιωνικής κεντρικής Ευρώπης και το τμήμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο θάνατός της ήταν μια «εξαιρετικά σκληρή» είδηση.

Μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Τμήματος Γερμανικών Σπουδών του πανεπιστημίου στο Facebook ανέφερε ότι ένας από τους καθηγητές του, ο Jan Dlask, σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση.

Η ανακοίνωση περιέγραφε τον Dlask ως «φίλο, συμφοιτητή και έναν υπέροχο και ευγενικό άνθρωπο, ειδικό στη φινλανδική και φινοσουηδική λογοτεχνία».

Η Lidové Noviny, μια τσεχική εφημερίδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας από τους υπαλλήλους της, η διορθώτρια και πρωτοετής φοιτήτρια της τσεχικής γλώσσας και των σπουδών για κωφούς Lucie Špindlerová σκοτώθηκε στην επίθεση.

Μια φωτογραφία της Špindlerová που δημοσίευσε η εφημερίδα δείχνει μια νεαρή, χαμογελαστή γυναίκα να ποζάρει με μεγάλο καπέλο και να μυρίζει ανθισμένα λουλούδια.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Špindlerová ήταν «συνάδελφος και, κυρίως, φίλη» και ότι ο θάνατός της ήταν «εξαιρετικά οδυνηρή είδηση».

Η Magdaléna Křístková, μια άλλη φοιτήτρια γλωσσών και σπουδών για κωφούς, σκοτώθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές της γενέτειράς της, του Roztoky.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας, συμμετέχοντας σε δημοτικές εκδηλώσεις και σε μια λέσχη κατασκήνωσης για παιδιά.

«Χαρούμενη, ευγενική, απίστευτα ταλαντούχα και δημιουργική, η Majda δεν είναι πλέον μαζί μας και θα μας λείψει τρομερά», ανέφερε η ανακοίνωση, αναφερόμενη στην Křístková με το χαϊδευτικό της όνομα.

Νεκρή πολλά υποσχόμενη αθλήτρια

Νεκρή από τα πυρά του δράστη στην Πράγα και η νεαρή αθλήτρια Klára Holcová.

Η τσεχική αθλητική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η 20χρονη σφαιροβόλος Klára Holcová ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που δολοφονήθηκαν στην επίθεση.

Η ομοσπονδία περιέγραψε τη Holcová ως μια «πολλά υποσχόμενη» νεαρή αθλήτρια που κέρδισε εννέα μετάλλια σε διάφορα τσεχικά πρωταθλήματα και εκπροσώπησε την Τσεχία σε διεθνείς αγώνες στίβου.

Η Holcová σπούδαζε τσεχικές σπουδές και αρχειακές επιστήμες στο πανεπιστήμιο, ανέφερε η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι η είδηση του θανάτου της ήταν «ψυχοφθόρα». Μια φωτογραφία που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση έδειχνε τη Holcová με την εθνική στολή της Τσεχίας να αγωνίζεται.

Η Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Velichovky, ένα χωριό στη βόρεια Βοημία, δήλωσε ότι ένα από τα μέλη της, η Aneta Richterová, σκοτώθηκε επίσης στο μακελειό.

Σε δήλωση στη σελίδα της ταξιαρχίας στο Facebook περιγράφεται η Richterová ως «αγαπημένη κόρη και αδελφή, χαμογελαστή και πάντα ειλικρινής φίλη».

Σοκαρισμένοι οι γείτονες του Κόζακ

Συγκλονισμένοι είναι και οι γείτονες της οικογένειας του δράστη. «Ήταν μια ήσυχη, αξιοσέβαστη οικογένεια. Ζούσαν περισσότερο για τον εαυτό τους, ειδικά ο πατέρας του Νταβίντ, Στάνισλαβ. Η μητέρα και η αδερφή του ήταν πάντα ευγενικές και ευχάριστες, ο ίδιος ήταν ένα καλό αγόρι» αποκαλύπτουν.

«Τους ένοιαζε τι θα γίνει ο Νταβίντ. Ο πατέρας τον είχε από κοντά, τον ήθελε υπεύθυνο και επιμελή, χωρίς πάρτι ή κορίτσια, έπρεπε να σπουδάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους κοντινούς γείτονες. «Είναι τρομακτικό» τονίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ