ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα πένθους στην Πράγα μετά το μακελειό - Τέσσερις συλλήψεις επίδοξων «μιμητών»

Ημέρα πένθους στην Πράγα μετά το μακελειό - Τέσσερις συλλήψεις επίδοξων «μιμητών»
Οι φοιτητές άναψαν χιλιάδες κεριά σε αυτοσχέδια μνημεία στη σχολή τεχνών και στα κεντρικά γραφεία του πανεπιστημίου (AP Photo/Denes Erdos)

Οι καμπάνες χτύπησαν σε όλη την Τσεχία και οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες καθώς η χώρα θρηνεί τα θύματα της πλέον αιματηρής επίθεσης με τους 14 νεκρούς σε πανεπιστήμιο της Πράγας την Πέμπτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιαν Γκραουμπνερ τέλεσε τη λειτουργία στον κεντρικό καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στο Κάστρο της Πράγας και η χώρα τήρησε ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι, με τον κόσμο να σταματά στους δρόμους εν μέσω δυνατής βροχής και χιονιού και σε εμπορικά κέντρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων αγορών.

Ένας 24χρονος φοιτητής άνοιξε πυρ στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου την Πέμπτη, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ένα άλλο άτομο πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες μαζικές επιθέσεις στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε: «Είναι δύσκολο να βρεις λέξεις για να εκφράσεις την καταδίκη από τη μια και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που νιώθει ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα».

Οι φοιτητές άναψαν χιλιάδες κεριά σε αυτοσχέδια μνημεία στη σχολή τεχνών και στα κεντρικά γραφεία του πανεπιστημίου.

Το πανεπιστήμιο, οι οικογένειες και οι φίλοι άρχισαν επίσης να δημοσιεύουν τα ονόματα των θυμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μαθητές και καθηγητές.

Ο ένοπλος τραυμάτισε 25 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία που χτυπήθηκαν από σφαίρες στο δρόμο καθώς πυροβόλησε από μπαλκόνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν, είπε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πυροβολισμού και της «διεθνούς τρομοκρατίας» και ότι ο δράστης έδρασε μόνος του αναφέρει η Guardian.

Έκτοτε, η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερα άτομα είτε επειδή απείλησαν ότι θα αντιγράψουν την επίθεση είτε γιατί την ενέκριναν.

Ο Ρακούσαν είπε ότι η αστυνομία θα φρουρεί επιλεγμένους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Ένας αρχηγός της αστυνομίας, ο Μάρτιν Βόντρασεκ, είπε ότι ο ένοπλος, μέχρι πρότινος άγνωστος στην αστυνομία, διέθετε «τεράστιο οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών».

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τον μαθητή όταν βρήκε τον δολοφονημένο πατέρα του νωρίτερα την Πέμπτη. Ο μαθητής είχε πει σε φίλο του ότι σχεδίαζε να αυτοκτονήσει στην Πράγα.

Η αστυνομία ερεύνησε ένα κτίριο της σχολής τεχνών όπου αναμενόταν να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά εκείνος πήγε στο κεντρικό κτίριο της σχολής κοντά.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για τον πυροβολισμό γύρω στις 3 το μεσημέρι και έστειλε μονάδα ταχείας επέμβασης στο σημείο. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο ένοπλος ήταν νεκρός.

Ο Βόντρασεκ είπε ότι ο ένοπλος εμπνεύστηκε από παρόμοια επίθεση στη Ρωσία, επικαλούμενος τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έπειτα από έρευνα στο σπίτι του ένοπλου, η αστυνομία συνέδεσε τον ίδιο με τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα και της δύο μηνών κόρης του σε ένα δάσος της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

«Μια βαλλιστική ανάλυση απέδειξε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο… δάσος ήταν πανομοιότυπο με ένα όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του ένοπλου πανεπιστημίου», ανέφερε η αστυνομία στο X.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ