ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο Μακρόν για την Παναγία των Παρισίων εξοργίζει τους Γάλλους

Το σχέδιο Μακρόν για την Παναγία των Παρισίων εξοργίζει τους Γάλλους
Από την πρόσφατη επιθεώρηση του Μακρόν στην Παναγία των Παρισίων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Sarah Meyssonnier, Pool via AP

Ξεσηκώθηκαν κατά του Εμανουέλ Μακρόν οι Γάλλοι με αφορμή τη ανακαίνιση που γίνεται στην Παναγία των Παρισίων μεγάλο μέρος της οποίας καταστράφηκε από τη φωτιά του 2019.   

Αφορμή ένα σχέδιο που έχει τη στήριξή του για την αντικατάσταση των βιτρό παραθύρων στα παρεκκλήσια του καθεδρικού ναού - σύμβολο με σύγχρονες δημιουργίες, με τους πολίτες να κάνουν λόγο για «βανδαλισμό».

Περισσότεροι από 120.000 ανθρώπους έχουν υπογράψει το αίτημα, όπως αναφέρει ο Guardian, για τη διατήρηση των αρχικών παραθύρων. Οι επικριτές λένε ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κτηρίου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα αυτόν τον μήνα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα παράθυρα σε έξι από τα επτά παρεκκλήσια στο νότιο κλίτος θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονα βιτρό παράθυρα που θα επιλεγούν σε διαγωνισμό.

Η ιδέα φέρεται να προήλθε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, ο οποίος έγραψε στα Ηλύσια λέγοντας ότι θα ήθελε να δει το κράτος να αναθέτει μια σειρά από έξι νέα παράθυρα.

Ο Μακρόν απάντησε ότι η ιδέα είχε την πλήρη έγκρισή του. Τα παράθυρα που προσδιορίστηκαν προς αντικατάσταση, σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα ΓιουζίνΒιολέ λε Ντικ ο οποίος πρόσθεσε επίσης το καμπαναριό στα μέσα του 19ου αιώνα, δεν επλήγησαν από τη φωτιά και θα εκτεθούν σε ένα νεοσύστατο Μουσείο της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο πρόεδρος.

«Τα βιτρό παράθυρα της Παναγίας των Παρισίων που σχεδίασε ο Βιολέ λε Ντικ δημιουργήθηκαν ως ένα συνεκτικό σύνολο. Πρόκειται για ένα γνήσιο δημιούργημα που ο αρχιτέκτονας ήθελε να είναι πιστό στις γοτθικές καταβολές του καθεδρικού ναού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αίτηση.

Ο ναός αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ