ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Επίθεση με drone στην Βηρυτό - Νεκρός ο υπαρχηγός της Χαμάς

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Επίθεση με drone στην Βηρυτό - Νεκρός ο υπαρχηγός της Χαμάς
AP Photo/Hassan Ammar

Τον τρόμο και τον θάνατο σκόρπισε στο κέντρο της Βηρυτού, μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ισραήλ, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και για δεκάδες τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα της Ισραηλινής επίθεσης είναι και ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Σαλέχ Αλ Αρούρι καθώς και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. 

Η επίθεση του Ισραήλ σήμερα (2/1) το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την Βηρυτό είχε ως στόχο να πλήξει προπύργιο της Χεζμπολάχ, ωστόσο η έκρηξη σημειώθηκε έξω από ζαχαροπλαστείο σκορπώντας τον θάνατο.

Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (02/01) στον Λίβανο και πιο συγκεκριμένα στη Βηρυτό, σε σημείο που, όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η έκρηξη στη Βηρυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του Reuters που επικαλείται δύο αξιωματούχους ασφαλείας της περιοχής, έλαβε χώρα σε ζαχαροπλαστείο, στο νότιο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού το οποίο είναι γνωστό πως αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε από μη επανδρωμένο αεροσκάφο του Ισραήλ στην περιοχή Mashrafiyah και είχε ως στόχο γραφείο της Χαμάς, όπου σκοτώθηκε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, Σάλαχ Αλ Αρούρι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία του κινήματος. «Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο σεΐχης Σάλαχ αλ Αρούρι μαρτύρησε σε σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV, στην οποία συμπληρώνεται ότι σκοτώθηκαν επίσης δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.

Θλιβερή «πρεμιέρα» στο Λίβανο

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε παραμεθόριες περιοχές.

Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι.

413781171_1320118272028728_709402018807369646_n.jpg
Οο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017 / Screen Grab/YouTube

Ο Ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Οχθη

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γεννηθείς στη Δυτική Όχθη το 1966, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγε από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Χαμάς: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν μόνο αν...

Εν τω μεταξύ, την απάντηση της Χαμάς στην Αίγυπτο και το Κατάρ σχετικά με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρουσίασε ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγε.

Μεταξύ άλλων, η Χαμάς επιθυμεί να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα, και να ανακουφιστεί ο Παλαιστινιακός πληθυσμός στη Γάζα.

Η αντίσταση - ηγέτες και μαχητές - έχουν ανεβασμένο ηθικό, καθώς ο εχθρός βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας και η νίκη είναι κοντά, υποστηρίζει ο Χανίγε.

«Οι αιχμάλωτοι του εχθρού δεν θα απελευθερωθούν παρά μόνο υπό τους όρους της αντίστασης (σ.σ Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις)» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει ο ηγέτης της Χαμάς «ο λαός μας στη Γάζα εξακολουθεί να παρέχει παραδείγματα αντοχής την 88η ημέρα της επίθεσης, παρά τον πόνο τους ως αποτέλεσμα του εκτοπισμού, της καταστροφής και των σφαγών στις οποίες είναι εκτεθειμένοι».

«Ο εχθρός έχει παραβιάσει τα πάντα στην επιθετικότητά του κατά της Λωρίδας της Γάζας με τη μέγιστη βαναυσότητα και βαρβαρότητα» αναφέρει ο Χανίγε.

«Παρά τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις, ο λαός μας στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη θα παραμείνει πείσμων, στέκεται ψηλά και ανανέωσε την αντίστασή του» καταλήγει ο ηγέτης της Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ