ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η Χεζμπολάχ του Λιβάνου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξάνονται οι φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του ανωτέρου αξιωματούχου της Χαμάς στο Λίβανο Σαλέχ αλ-Αρούρι καθώς και δύο διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.  

Ο Αρούρι είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος της Χαμάς που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρέγκεβ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «όποιος και να το έκανε, πρέπει να είναι ξεκάθαρο - δεν ήταν επίθεση στο λιβανέζικο κράτος», προσθέτοντας παράλληλα πως «Όποιος το έκανε αυτό, έκανε ένα χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς».

Η Χαμάς καταδίκασε τον θάνατο, ενώ η σύμμαχός της Χεζμπολάχ είπε ότι πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Λιβάνου, αποκαλώντας την «επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ εχθρού και άξονα αντίστασης… (που) δεν θα περάσει χωρίς απάντηση ή τιμωρία. Η αντίσταση έχει το δάχτυλό της στη σκανδάλη».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, απηχώντας τους φόβους για περαιτέρω περιφερειακή βία, περιέγραψε τη δολοφονία ως «νέο ισραηλινό έγκλημα που προορίζεται να πυροδοτήσει μια νέα φάση σύγκρουσης, μετά τις καθημερινές επιθέσεις στο νότο (του Λιβάνου)» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί «να παρασύρει τον Λίβανο σε αντιπαράθεση».

Η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ιράν, καταδικάζοντας την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς», προειδοποίησε ότι «το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως».

Ποιος ήταν ο αλ Αρούρι

Αν και είχε μικρότερη επιρροή σε σύγκριση με τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, ο Σάλεχ αλ Αρούρι θεωρούνταν εξέχων στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, καθοδηγώντας από την εξορία τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη.

Σε ό,τι αφορούσε την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο Σάλεχ αλ Αρούρι θεωρούνταν πάντα σκληροπυρηνικός, πρωτοστατώντας στην ίδρυση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Το Ισραήλ τον θεωρούσε εγκέφαλο της απαγωγής και δολοφονίας τριών ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη το 2014, μετά την οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που διήρκησαν επτά εβδομάδες και στοίχισαν τη ζωή σε 2.100 Παλαιστίνιους.

Ο υπαρχηγός της Χαμάς στο Λίβανο Σαλέχ αλ-Αρούρι

Πρώτο χτύπημα στην «καρδιά» του Λιβάνου

Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (02/01) στον Λίβανο και πιο συγκεκριμένα στη Βηρυτό, σε σημείο που, όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε από μη επανδρωμένο αεροσκάφο του Ισραήλ στην περιοχή Mashrafiyah και είχε ως στόχο γραφείο της Χαμάς, όπου σκοτώθηκε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, Σάλαχ Αλ Αρούρι.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, αφού μέχρι σήμερα οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου περιορίζονταν σε παραμεθόριες περιοχές.

Σε αντίποινα για τη δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Σε ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και προετοιμάζονται για οποιοδήποτε σενάριο μετά τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός έχει εστιάσει στην ήττα της Χαμάς όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο σε σχέση με τις αναφορές για τη δολοφονία του αλ-Αρούρι.

Έκκληση Μακρόν σε Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση

Με αυτό το φόντο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα οδηγούσε σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ενώ εξέφρασε εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, που ζει στον ρυθμό των αεροπορικών επιδρομών και των ομοβροντιών των ισραηλινών πυροβόλων τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ