ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ δηλώνει «έτοιμο» για αντίποινα μετά τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς στη Βηρυτό

Το Ισραήλ δηλώνει «έτοιμο» για αντίποινα μετά τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς στη Βηρυτό
AP Photo/Bilal Hussein

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, με τη μάχη στη Λωρίδα της Γάζας να αποτελεί πια μόνο μία πτυχή του πολέμου, καθώς η κλιμάκωση που παρατηρείται στην περιοχή εμπλέκει όλο και περισσότερες πλευρές. Η τελευταία ανάφλεξη από τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι στον βομβαρδισμό της Βηρυτού, έβαλε για τα καλά στο «παιχνίδι» και το Λίβανο.

Πλέον, η διεθνής ανησυχία για κορύφωση των εχθροπραξιών είναι διάχυτη με το Ισραήλ να αναμένει αντίποινα μετά τον θάνατο του υπαρχηγού του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στον Λίβανο. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών ΜΜΕ, τον θάνατο του αλ-Αρούρι επιβεβαίωσε η ίδια η Χαμάς και παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δήλωσε ότι ήταν «χτύπημα» του IDF.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla και το Channel 13 ανέφεραν ότι πλέον το Ισραήλ περιμένει την πιθανή εκτόξευση ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς στα εγχώρια εδάφη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι πως μετά το πλήγμα στη Βηρυτό, επανήλθε στην επιφάνεια ένα απόσπασμα από μια ομιλία του Αυγούστου που έδωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα: «Οποιαδήποτε δολοφονία σε λιβανικό έδαφος εναντίον Λιβανέζου Σύρου, Ιρανού ή Παλαιστινίου θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση. Δεν θα το ανεχτούμε αυτό και δεν θα επιτρέψουμε στον Λίβανο να γίνει ένα νέο πεδίο δολοφονίας για το Ισραήλ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ηγέτης της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, ο Νασράλα έχει προγραμματιστεί να δώσει μια ομιλία στη λιβανική δημόσια τηλεόραση την Τετάρτη (3/1).

«Έγκλημα το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό»

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε ως «έγκλημα» το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο της Βηρυτού που οδήγησε στον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς. Σε ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης» με το Ισραήλ. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, περιορίζονταν έως τώρα στις συνοριακές περιοχές στον νότιο Λίβανο.

«Δεν ήταν επίθεση σε Λίβανο ή Χεζμπολάχ»

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου ΜΜΕ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο MSNBC σχετικά με τον θάνατο του αλ-Αρούρι. Ο Ρεγκέβ σχεδόν χάνοντας τα λόγια του, θέλησε να εξηγήσει ότι το χτύπημα στόχευε μόνο σε αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προφανή προσπάθεια να πείσει τη Χεζμπολάχ να περιορίσει τη δική της απάντηση.

«Προφανώς στον Λίβανο, υπάρχουν πολλοί στόχοι της Χεζμπολάχ, αλλά όποιος έκανε αυτό το χτύπημα ήταν πολύ... χειρουργικό και πήγε για έναν στόχο της Χαμάς, επειδή το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Όποιος το έκανε αυτό, ήθελε να πλήξει μόνο τη Χαμάς και όχι τον Λίβανο. Δεν πρόκειται για επίθεση στην τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Όποιος και να το έκανε αυτό, είναι επίθεση στη Χαμάς, αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο».

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ - Ένας νεκρός στρατιώτης

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης (2/1) ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών, εν είδει αντιποίνων για τη δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς. Σύμφωνα όσα μετέδωσε το Al Jazeera, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε επικίνδυνη εξέλιξη στον πόλεμο την δολοφονία «ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό θεωρείται "σοβαρή επίθεση στον Λίβανο" και "επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης", αναφέρει η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε αποψινή ανάρτησή της στο Telegram.

Η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ «δεν θα μείνει αναπάντητη», δεσμεύτηκε η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για την ισραηλινή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αντίσταση «έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η «δολοφονία» από το Ισραήλ του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς, στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού, «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Ιράν: Έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποίησε ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι σε επιδρομή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Λίβανο, θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί. Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».

IDF: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Μιλώντας λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του εκ των επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, στο Λίβανο, ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ξεκίνησε τη βραδινή του ενημέρωση λέγοντας ότι ο στρατός βρίσκεται σε «πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας - σε όλους τους τομείς, στην άμυνα και στην επίθεση».

«Βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για κάθε σενάριο», σημείωσε ο Χαγκάρι, χωρίς να αναφέρει τον Αλ Αρούρι. «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε απόψε είναι ότι είμαστε επικεντρωμένοι και παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην καταπολέμηση της Χαμάς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ευθέως από δημοσιογράφο αν αναμένει αντίποινα με πυρά στο κεντρικό Ισραήλ ή στη βόρεια πόλη Χάιφα μετά τη δολοφονία του αλ-Αρούρι, ο Χαγκάρι σχολίασε ότι «δεν αναφέρομαι σε αυτά που έχουν ειπωθεί εδώ [από τον δημοσιογράφο] και σε άλλα μέρη. Είμαστε επικεντρωμένοι στην καταπολέμηση της Χαμάς. Ήμασταν από την αρχή και θα συνεχίσουμε να είμαστε». Το Ισραήλ δεν έχει δώσει καμία επίσημη απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς σε προάστιο της Βηρυτού.

Καθυστερεί την επίσκεψη στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέβαλε το ταξίδι του στο Ισραήλ για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Times of Israel. Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να φτάσει στο Ισραήλ προς το τέλος της εβδομάδας, αλλά τώρα θα φτάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τόνισε αξιωματούχος του Ισραήλ, αναφέροντας πως ο Μπλίνκεν θα κάνει πρώτα μερικές άλλες «στάσεις». Η καθυστέρηση πάντως δεν συνδέθηκε άμεσα με τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι στον Λίβανο.

Έκκληση του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φλορένσια Σότο Νίνο ρωτήθηκε από τον διπλωματικό ανταποκριτή του Al Jazeera σχετικά με το εάν η επίθεση στον αλ-Αρούρι ήταν παραβίαση του Καταστατικού του ΟΗΕ εάν διενεργήθηκε από το Ισραήλ και εάν ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση.

Επέλεξε να αποφύγει την ερώτηση, λέγοντας ότι «δεν ήθελε να κάνει εικασίες». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάλεσε σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Νομίζω ότι το μήνυμά μας προς όλους… είναι το ίδιο: Λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων και της ευθραυστότητας της κατάστασης στην περιοχή, ζητούμε μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη. Δεν επιθυμούμε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία», είπε η Σότο Νίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ