ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Αμερικανοί ψηφοφόροι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην Άιοβα

Στις κάλπες οι Αμερικανοί ψηφοφόροι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην Άιοβα
Προεκλογική εκδήλωση του Τράμπ AP Photo/Andrew Harnik

Έκκληση να προσέλθουν στις κάλπες και να αψηφήσουν τις «πολικές» θερμοκρασίες απευθύνουν οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, μετά τον οποίων και ο Ντόναλντ Τράμπ, στους υποψηφίους της Άιοβα

Με τον υδράργυρο να έχει πέσει κατακόρυφα στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, που έπληξε χιονοθύελλα και το θερμόμετρο να αναμένεται να πέσει στους -30 βαθμούς Κελσίου, τίθεται μεγάλο ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους ερώτημα.

Το μέγεθος της συμμετοχής θα δύναται να εκτιμηθεί σήμερα, Δευτέρα (15/1) στις 19:00 όταν οι ψηφοφόροι αρχίσουν να συρρέουν σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πυροσβεστικά τμήματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα.

«Δεν μπορείτε να καθίσετε σπίτι. Ακόμη και αν ψηφίσετε και μετά πεθάνετε, αξίζει», δήλωσε ο Τραμπ γελώντας. Περισσότεροι από 500 υποστηρικτές του, που φορούσαν τα χαρακτηριστικά κόκκινα καπελάκια, είχαν πάει να τον ακούσουν.

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα - Προβάδισμα Τραμπ

Βασικοί αντίπαλοι του 77χρονου πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ είναι η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ένας από τους δύο να καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη και να μειώσουν το τεράστιο προβάδισμα του Τραμπ.

Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Ιντιανόλα ο πρώην πρόεδρος κάλεσε τους υποστηρικτές του να ντυθούν ζεστά και σχολίασε χαριτολογώντας ότι όσοι είναι ανύπαντροι ενδέχεται να συναντήσουν τον μελλοντικό τους σύζυγο σήμερα το βράδυ στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Des Moines Register/ NBC News που δημοσιεύθηκε αργά το Σάββατο, ο Τραμπ έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους που δηλώνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την υποψηφιότητά του, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να μην τους αποτρέψει το ψύχος.

Εξάλλου το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμήσει τον Τραμπ, ενώ ο ΝτεΣάντις υποχώρησε στην τρίτη θέση με 16%. Η Χέιλι βρέθηκε στη δεύτερη με 20%.

Η Χέιλι σε βίντεο, που ανάρτησε στο οποίο φαίνεται να μιλά μπροστά από ένα βουνό χιονιού την ώρα που ο αέρας της παίρνει τα μαλλιά. «Ξέρω ότι κάνει κρύο, αλλά σας χρειαζόμαστε εκεί», λέει.

Και ο ΝτεΣάντις κάλεσε τους υποστηρικτές του να αψηφήσουν το κρύο, τονίζοντας ότι η ψήφος τους θα έχει μεγαλύτερο βάρος, αν η συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές είναι μικρότερη λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Λέμε στους υποστηρικτές μας: Βγείτε έξω, φέρτε και μερικούς φίλους και συγγενείς. Θα κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο ΝτεΣάντις μιλώντας στο CNNi.

Το 2016 στις προκριματικές εκλογές στην Άιοβα καταμετρήθηκαν 187.000 ψήφοι, αριθμός ρεκόρ που αντιστοιχούσε περίπου στο 29% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων της πολιτείας.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία, Τζεφ Κάουφμαν, δήλωσε ότι αναμένει μεγάλη συμμετοχή εφόσον δεν θα υπάρχει χιονόπτωση ή πάγος στους δρόμους που να εμποδίζει τις μετακινήσεις.

«Η θερμοκρασία με ανησυχεί λιγότερο απ΄οτιδήποτε άλλο σε ό,τι αφορά τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής», δήλωσε ο Κάουφμαν την Κυριακή (14/1). «Οι κάτοικοι της Άιοβα ξέρουν πώς να ντύνονται για το κρύο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ