ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πανάκριβες οι κηδείες - Το 20% των πολιτών επιλέγει αποτέφρωση

Βρετανία: Πανάκριβες οι κηδείες - Το 20% των πολιτών επιλέγει αποτέφρωση
Νεκροταφείο στο Μπέρμιγχαμ PIXABAY

Σε ύψη ρεκόρ έφτασε το κόστος μιας κηδείας στη Βρετανία, γεγονός που οδηγεί αρκετές οικογένειες σε απόγνωση καθώς αναγκάζονται να  χρησιμοποιήσουν τις οικονομίες τους ή ακόμα και να δανειστούν προκειμένου να καλύψουν το κόστος της αποχαιρετιστήριας τελετής  των αγαπημένων τους.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των κηδειών τις οποίες πληρώνουν φορείς της αυτοδιοίκησης, στην περίπτωση θανάτου ανθρώπου που δεν έχει συγγενείς, είτε αδυνατεί να καλύψει αυτή της δαπάνης, όπως έκανε γνωστό η ασφαλιστική εταιρεία SunLife.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ και δημοσίευμα του Independent, το κόστος της κηδείας στη Βρετανία αυξήθηκε εκ νέου τον τελευταίο χρόνο, κατά 4,7%.

Στην παρούσα φάση, για μια απλή τελετή απαιτούνται 4.141 λίρες, (4.813 ευρώ) σύμφωνα με την έκθεση που βασίζεται σε συνεντεύξεις με πάνω από 1.500 οικογένειες και 100 γραφεία τελετών.

Να σημειωθεί ότι προ εικοσαετίας, μια απλή κηδεία κόστιζε 1.835 λίρες (2.132 ευρώ), κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 126% από το 2004.

Πιο συγκεκριμένα, με την 20η ετήσια έκθεση της SunLife, κατά μέσο όρο το κόστος φτάνει πια σε 9.658 λίρες (11.225 ευρώ), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις δαπάνες για την κηδεία, την καύση ή την ταφή, αλλά και το φέρετρο.

Πάντως αν και η πλειονότητα (το 70%) των βρετανών φροντίζει να μαζέψει χρήματα για την κηδεία του, πριν τον θάνατό του, μόλις το 54% έχει αρκετά για να καλυφθεί το σύνολο του ποσού.

Συν τοις άλλοις, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που γίνεται απευθείας αποτέφρωση, χωρίς να προηγηθεί κηδεία, κάτι που πέρυσι έγινε στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων, αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ