ΚΟΣΜΟΣ

Mακρόν από Νταβός: Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία

Mακρόν από Νταβός: Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία
AP Photo/Markus Schreiber

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα στο Νταβός ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, γι' αυτό τον λόγο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανανεώσουν αυτή τη χρονιά τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν το Κίεβο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν είναι αρπακτικό, δεν θα αλλάξει»

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «αρπακτικό» που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από μια «παγωμένη» σύρραξη στην Ουκρανία, τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας παράλληλα από τη Δύση όπλα και επενδύσεις για τη χώρα του.

«Μετά το 2014 έγιναν προσπάθειες να παγώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία). Υπήρχαν εγγυητές με μεγάλη επιρροή, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας (Άγγελα Μέρκελ), ο πρόεδρος της Γαλλίας (Φρανσουά Ολάντ). Όμως ο Πούτιν είναι αρπακτικό που δεν ικανοποιείται από τα παγωμένα προϊόντα», είπε ο Ζελένσκι χθες στην παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν ότι «επιχειρεί να κανονικοποιήσει» τις «μαζικές εκτοπίσεις, τα ισοπεδωμένα χωριά και πόλεις και την τρομακτική αίσθηση ότι ο πόλεμος ίσως να μην τελειώσει ποτέ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ