ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία - Ξεκίνησαν τα αντίποινα κατά του Ιράν

Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία - Ξεκίνησαν τα αντίποινα κατά του Ιράν
Αμερικανικές επιδρομές Department of Defense via AP

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή (2/2) σε Ιράκ και Συρία, κάνοντας πράξη τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου για «αντίποινα».

Τα χτυπήματα εκτιμάται ότι είναι μόνο τα «πρώτα σε μια πολυεπίπεδη απάντηση της κυβέρνησης» του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία και που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

Τι αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τα πλήγματα

Τα πλήγματα επιβεβαίωσε με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).

Σύμφωνα με αυτή, ο αμερικανικός στρατός έπληξε περισσότερους από 85 στόχους, με πολλά αεροσκάφη να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Στις αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 125 πύραυλοι ακριβείας.

Τα χτυπήματα αυτά έγιναν σε εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, αποθηκών πυρομαχικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Νεκροί έξι φιλοϊρανοί μαχητές

Στις επιδρομές αυτές, σκοτώθηκαν έξι φιλοϊρανοί μαχητές, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα πλήγματα του αμερικανικού στρατού στη Συρία, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και Fox News, πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσημη τελετή υποδοχής στο αμερικανικό έδαφος υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, των σορών των τριών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν την Κυριακή κοντά στα συριακά σύνορα.

Μπάιντεν: «Όταν βλάπτετε έναν Αμερικανό, θα απαντάμε αναλόγως»

Σε δηλώσεις, του μετά τις επιδρομές ο Αμερικανός πρόεδρος, ξεκαθάρισε: «Όταν βλάπτετε έναν Αμερικανό, θα απαντάμε» όπως μετέδωσε το CNNi.

«Την περασμένη Κυριακή, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιορδανία από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Νωρίτερα την Παρασκευή (2/2), παρευρέθηκα στον επαναπατρισμό αυτών των γενναίων Αμερικανών στην αεροπορική βάση του Ντόβερ και συνομίλησα με τις οικογένειές τους».

«Έπειτα, υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα έχει όμως συνέχεια σε στιγμές και μέρη, τα οποία θα κρίνουν οι ΗΠΑ» προειδοποίησε.

Τόνισε, όμως, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά ας είναι ξεκάθαρο σε όλους όσους επιδιώξουν να μας βλάψουν: Όταν βλάπτετε έναν Αμερικανό, θα απαντάμε αναλόγως».

Λόιντ Όστιν: «Αυτή είναι μόνο η αρχή»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία την Παρασκευή αποτελούν μονάχα «την αρχή», όπως μετέδωσε το CNNi.

Διευκρίνισε, δε, ότι «δεν επιδιώκουμε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, αλλά δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις».

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των δυνάμεων και των συμφερόντων μας» πρόσθεσε.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το «πράσινο φως» ώστε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύσουν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για τα «πολλαπλά χτυπήματα».

«Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια σταδιακή απάντηση, όχι μόνο μία ενέργεια αλλά ενδεχομένως πολλές», διαβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι από το προεδρικό αεροσκάφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ