Μιανμάρ: Σε δημοπρασία το σπίτι της Αούνγκ Σαν Σου Τσι - Δεν βρέθηκε αγοραστής
Ανανεώθηκε:
Η διάσημη έπαυλη, όπου η Αούνγκ Σαν Σόου Κιι, σύμβολο της δημοκρατίας, πέρασε τα χρόνια που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό στην επαρχία Ρανγκούν της Μιανμάρ, τέθηκε σε δημοπρασία την Τετάρτη 20/3, με τιμή εκκίνησης 150 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς ωστόσο να βρεθεί αγοραστής, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.
Η τεράστια κατοικία αποικιακού στυλ και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται των περίπου 7.700 τετραγωνικών μέτρων σε σικ λεωφόρο στις όχθες λίμνης βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο κέντρο διαμάχης ανάμεσα στην τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, που κρατείται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, και τον αδελφό της.
Μικρό πλήθος, αποτελούμενο κυρίως από δημοσιογράφους, είχε συγκεντρωθεί μπροστά στην κλειδωμένη πύλη της ιδιοκτησίας όταν χτύπησε το καμπανάκι τρεις φορές, σημαίνοντας την έναρξη της δημοπρασίας.
Ο δημοπράτης, που φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία, σήκωσε το χέρι για να αρχίσουν οι προσφορές, αλλά επικράτησε μακρά σιωπή.
«Δεν υπάρχει κανείς για να κάνει προσφορά», ανήγγειλε, και ξαναχτύπησε το καμπανάκι για να σημάνει τη λήξη της δημοπρασίας.
Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά πήραν φωτογραφίες από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός.
Το διώροφο κτίριο της εποχής της αποικιοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε μια καταπράσινη συνοικία κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, έχει διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στον αγώνα για δημοκρατία που διεξάγει η Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες.
Για περίπου δεκαπέντε χρόνια, η πρώην πολιτική ηγέτιδα της χώρας ζούσε κλεισμένη στους τοίχους του, μετά τον κατ' οίκον περιορισμό που της επέβαλε ο στρατός όταν έγινε γνωστή από τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της χούντας της εποχής το 1988.
- Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ: Μερική χάρη δόθηκε στην Αούνγκ Σαν Σου Κιι
Μακριά από τον σύζυγό της και τα παιδιά της που παρέμειναν στην Αγγλία, η Σου Τσι περνούσε τον χρόνο της παίζοντας πιάνο, διαβάζοντας αστυνομικά μυθιστορήματα και κάνοντας διαλογισμό, ενώ η φήμη της ως δημοκρατικής ηγέτιδας μεγάλωνε.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν συχνά στο πεζοδρόμιο έξω από την ιδιοκτησία για να την ακούσουν να μιλά για τη δημοκρατία και τον αγώνα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος χωρίς τη χρήση βίας.
Μετά την απελευθέρωσή της το 2010, συνέχισε να ζει στη βίλα, όπου υποδέχθηκε πολλούς ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα, δημοσιογράφους και διπλωμάτες, καθώς η Μιανμάρ βρισκόταν σε πορεία μεταρρυθμίσεων.
Η Αούνγκ Σαν Σόου Κιιείχε ηγηθεί μιας πολιτικής κυβέρνησης ως το πραξικόπημα του στρατού τον Φεβρουάριο του 2021 και έκτοτε κρατείται από τους στρατιωτικούς.
Τον περασμένο μήνα, ο γιος της δήλωσε γι' αυτή στο AFP ότι έχει «ατσάλινο ηθικό», αφού έλαβε γράμμα της, στην πρώτη επικοινωνία που είχε μαζί της εδώ και τρία χρόνια.