ΚΟΣΜΟΣ

Και χημικές βόμβες πνίγουν τους Σύρους

Και χημικές βόμβες πνίγουν τους Σύρους
Γυναίκες και παιδιά επλήγησαν κυρίως μετά την έκθεσή του σε τοξικά αέρια που έπεσαν σε πόλη της Συρίας (φωτογραφία αρχείου) SANA/Handout via REUTERS

Επίθεση με τοξικά αέρια φαίνεται πως σημειώθηκε στην πόλη Saraqeb της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες μελών ομάδας διάσωσης, που έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο που δείχνει ανθρώπους που ασφυκτιούν στην προσπάθειά τους να ανασάνουν.

Τα μέλη μιας ομάδας διάσωσης, που επιχειρούν σε περιοχή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, κατήγγειλαν την Τρίτη ότι ένα ελικόπτερο έριξε δοχεία με τοξικό αέριο στη διάρκεια της νύχτας, στην πόλη Saraqeb κοντά στην οποία νωρίτερα κατερρίφθη ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Συρίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον 33 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την εισπνοή των συγκεκριμένων τοξικών αερίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή έπεσαν μεσαίου μεγέθους βαρέλια που περιείχαν τοξικό αέριο, ο τύπος του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί, ωστόσο εκφράζονται υποψίες ότι επρόκειτο για αέριο χλωρίου.

Η εθελοντική ομάδα έρευνας και διάσωσης, που δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή, έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και βίντεο, στο οποίο φαίνονται άνθρωποι που ασφυκτιούν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανάσα, ενώ τους χορηγούνται ειδικές μάσκες οξυγόνου, προκειμένου να τα καταφέρουν.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης ή των συμμάχων της, πάντως τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και οι αντάρτες έχουν αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας εμφύλιας σύρραξης που σπαράζει τη Συρία.

Η Δύση πάντως υποστηρίζει ότι την ευθύνη για τις όποιες χημικές επιθέσεις έχει η συριακή κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της κατηγορεί τους αντάρτες για χρήση δηλητηριωδών αερίων.

Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων βόμβες τύπου βαρελιού έπεσαν στην πόλη Saraqeb αργά το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας μεγάλο αριθμό πολιτών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πυρά εδάφους στην επαρχία Ιντλίμπ κατέρριπταν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο, που επέστρεφε στη βάση του στη Λαττάκεια έπειτα από διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβαίνοντες σε αυτό, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Προς το παρόν δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για την κατάρριψη του ελικοπτέρου, που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη διατύπωση απειλών κατά της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν από μαχητές του ισλαμικού κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ