ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Μασσαλία για τη διοργάνωση ημέρας με μπουρκίνι

Σάλος στη Μασσαλία για τη διοργάνωση ημέρας με μπουρκίνι
Η Μέκα Λα Λα (Mecca Laa Laa) φορά μπουρκίνι στην πρώτη της περιπολία ως ναυαγοσώστρια στη North Cronulla Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007. Το μπουρκίνι σε κόκκινο και κίτρινο χρώμα έχει σχεδιαστεί ειδικά για μουσουλμάνες ναυαγοσώστριες Matt King/Getty Images

Η διοργάνωση μιας ημέρας «μπουρκίνι» από μια οργάνωση μουσουλμάνων γυναικών σε ένα ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο στη νότια Γαλλία προκάλεσε σάλο μεταξύ των τοπικών αξιωματούχων, που ζήτησαν την απαγόρευσή της.

Το μπουρκίνι (burqini) είναι μαγιό που καλύπτει το σώμα και το φορούν συντηρητικές μουσουλμάνες,

Η εν λόγω οργάνωση γυναικών δραστηριοποιείται στις συνοικίες βόρεια της Μασσαλίας, οι οποίες πλήττονται από την φτώχεια, και έκλεισε το θαλάσσιο πάρκο Speed Water για την 10η Σεπτεμβρίου, συστήνοντας στους καλεσμένους της να «μην προσέλθουν» με μαγιό που αποτελείται από δύο κομμάτια, αλλά με το μαγιό που καλύπτει το γυναικείο σώμα «από το στήθος έως τα γόνατα».

«Το πάρκο επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τα μπουρκίνι/τζιλμπάμπ (τουνίκ)», αναγράφεται στην αφίσα που έχει επίσης αναρτήσει η οργάνωση Smile 13. Στον λογαριασμό της στο Facebook επισημαίνεται ότι αυτή η ένδυση που επιβλήθηκε εξηγείται από την παρουσία «ανδρών ναυαγοσωστών».

Τονίζεται, επίσης, ότι «τα αγοράκια επιτρέπεται να παραστούν έως την ηλικία των 10 ετών».

Ο προερχόμενος από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές δήμαρχος του Πεν Μιραμπό (Les Pennes Mirabeau) –προαστίου 20.000 κατοίκων έξω από τη Μασσαλία όπου βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο– ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει «διαταγή με την οποία θα απαγορεύεται αυτή η δημόσια εκδήλωση καθώς ενδέχεται να προκαλέσει διατάραξη της δημοσίας τάξης».

«Θεωρώ αυτό το γεγονός ως μια πρόκληση την οποία δεν έχουμε ανάγκη υπό το παρόν πλαίσιο. Πρόκειται καθαρά για κοινοτικό διχασμό», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France ο δήμαρχος Μισέλ Αμιέλ (Michel Amiel), επίσης γερουσιαστής στο διαμέρισμα Μπους-ντυ-Ρον (Bouches-du-Rhône).

Από την πλευρά της η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains) στο 11ο και 12ο Διαμέρισμα της Μασσαλίας (Έκτος τομέας Μασσαλίας) Βαλερί Μπουαγιέ (Valérie Boyer), επισήμανε σε μήνυμά της στο Twitter ότι το να «αποδεχθούμε αυτήν την λεγόμενη μόδα, είναι σα να ανεχόμαστε τον διχασμό στην χώρα μας, όμως είναι επιπλέον θέμα αξιοπρέπειας των γυναικών, θέμα σεβασμού των θεμελιωδών μας αρχών».

Σύμφωνα με τον προερχόμενο από το Εθνικό Μέτωπο Στεφάν Ραβιέ (Stéphane Ravier) –δήμαρχο του Εβδόμου τομέα της Μασσαλίας (VIIe secteur de Marseille), σύμβουλο στην περιφέρεια Προβάνς-Αλπ-Κοτ-ντ'Αζύρ (Provence-Alpes-Côte d'Azur) και γερουσιαστή στο διαμέρισμα Μπους-ντυ-Ρον– «αυτή η ισλαμική ημέρα δείχνει ότι πέραν από τις διαβεβαιώσεις των μουσουλμανικών αρχών, ένας συγκεκριμένος αριθμός μουσουλμάνων κρατά αποστάσεις εθελουσίως από το δημοκρατικό μας μοντέλο και μπαίνει με την θέλησή του στο περιθώριο της κοινωνίας μας».

Η μπούρκα απαγορεύεται στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες της Γαλλίας. Η επιλογή ένδυσης με ισλαμικά ρούχα δημοσίως είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά οι Γάλλοι.

Η εμφάνιση του μπουρκίνι και των χιτζάμπ στις συλλογές διάσημων σχεδιαστών επικρίθηκε σφόδρα από την σοσιαλίστρια υπουργό Οικογενειών, Παιδιών και Δικαιωμάτων των Γυναικών Λοράν Ροσινιόλ (Laurence Rossignol). Η Γαλλίδα αξιωματούχος έκρινε ότι οι συλλογές αυτές «προωθούν τον περιορισμό του γυναικείου σώματος».

Burqini 2016 08 04 Le Parisien 6013697 flyer burkini

Η επίμαχη αφίσα για την εκδήλωση στο θαλάσσιο πάρκο Speed Water της βόρειας Μασσαλίας - Πηγή: Le Parisien

ΔΗΜΟΦΙΛΗ