ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία της Χάγης - Τι ετοιμάζει για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία της Χάγης - Τι ετοιμάζει για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

(AP Photo/Evan Vucci

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπογράμμισε την Πέμπτη (23/5) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η δήλωση έγινε ενώ το Ισραήλ αναμένει ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί εναντίον του αύριο, όταν ανακοινώσει την απάντησή του στο αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει την παύση της επίθεσης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο να διατάξει να σταματήσει ολόκληρη η επιχείρηση των IDF στη Γάζα, και συγκεκριμένα στη Ράφα, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα εκστρατεία θα καταστήσει τη ζωή στη Λωρίδα αφόρητη και συνεπώς θα παραβιάσει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Oυίλιαμς Μπερνς, θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα.

Ο ιστότοπος επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε μία άλλη είδηση πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει έναν Αμερικανό αξιωματούχο ως πολιτικό σύμβουλο σε μια κατεξοχήν παλαιστινιακή δύναμη μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο σύμβουλος θα εδρεύει είτε στο Σινά είτε στην Ιορδανία και δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του μέσα στη Γάζα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμφάνιση ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν την περιοχή.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε: «Έχουμε μιλήσει για διάφορες φόρμουλες για κάποιου είδους προσωρινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και έχουμε μιλήσει με πολλούς εταίρους για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν αυτό με όλες τις δυνατότητές μας από το εξωτερικό της Γάζας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ