ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ανακριθεί στο Λονδίνο για τις κατηγορίες περί βιασμού

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ανακριθεί στο Λονδίνο για τις κατηγορίες περί βιασμού
REUTERS/Neil Hall/File Photo

Ένα βήμα προς την εκτόνωση του αδιεξόδου έκανε το Εκουαδόρ που συμφώνησε να ανακριθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ από Σουηδούς εισαγγελείς εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Εκουαδόρ παρέδωσε έγγραφο, με το οποίο κάνει αποδεκτό το αίτημα της σουηδικής εισαγγελίας για την ανάκριση του ιδρυτή του WikiLeaks επί των κατηγοριών για απόπειρα βιασμού – κάτι που ο Ασάνζ αρνείται κατηγορηματικά.

Εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, οι αρχές του Εκουαδόρ είχαν δώσει στις σουηδικές αρχές τη δυνατότητα ανάκρισης του ιδρυτή του WikiLeaks εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο - κάτι στο οποίο η Στοκχόλμη συναίνεσε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, καταθέτοντας, παράλληλα, το σχετικό αίτημα στις αρχές της λατινοαμερικανικής χώρας.

"Τις προσεχείς εβδομάδες θα οριστεί ημερομηνία για τη διαδικασία που θα λάβει χώρα στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Εκουαδόρ.

Υπάρχει φόβος πως αν ο Ασάνζ πάει στη Σουηδία για τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι σουηδικές αρχές θα συναινέσουν στην έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες - όπου θεωρείται βέβαιη η δίωξη και η καταδίκη του, λόγω των διαρροών απόρρητων εγγράφων και των αποκαλύψεων που έχει κάνει μέσω WikiLeaks.

Ο Αυστραλός ακτιβιστής ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, με το κράτος της Λατινικής Αμερικής να του έχει παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ