ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται η Μόσχα οποιαδήποτε εμπλοκή στο χτύπημα κατά του παιδικού νοσοκομείου στο Κίεβο

Αρνείται η Μόσχα οποιαδήποτε εμπλοκή στο χτύπημα κατά του παιδικού νοσοκομείου στο Κίεβο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ 

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τις κατηγορίες ότι πίσω από την επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο είναι η Μόσχα αρνούνται τόσο το Κρεμλίνο όσο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζοντας ότι επλήγη από  ουκρανικά αντιπυραυλικά πυρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, όμως δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Επιμένω, δεν πραγματοποιούμε πλήγματα σε πολιτικούς στόχους».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο επλήγη χθες από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος NASAMS ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως η Ρωσία έπληξε το νοσοκομείο με ένα πύραυλο Kh-101 Kalibr και πως εξαπέλυσε τη Δευτέρα (8/7), και άλλους πυραύλους εναντίον πόλεων σε όλη την Ουκρανία σκοτώνοντας τουλάχιστον 41 αμάχους στο φονικότερο κύμα αεροπορικών επιδρομών που έχει πραγματοποιήσει εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, απόδειξη ότι το νοσοκομείο επλήγη από ρωσικό πύραυλο Kh-101 Kalibr είναι τα θραύσματα τα οποία ανακτήθηκαν από το σημείο της επίθεσης, κυρίως από το πίσω τμήμα του πυραύλου που φέρει σειριακό αριθμό και από το σύστημα καθοδήγησής του.

Στην τακτική ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ ερωτήθηκε πώς μπορεί η Ρωσία να λέει ότι δεν επιτίθεται σε πολιτικούς στόχους μετά την τραγωδία στο νοσοκομείο.

«Σας καλώ να καθοδηγείστε από τις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο αποκλείει απολύτως να έγιναν επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και το οποίο δηλώνει ότι μιλάμε για ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έπεσε», δήλωσε.

«Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι δεν επιτιθέμεθα σε πολιτικούς στόχους. Πλήγματα πραγματοποιούνται εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων υποδομής, εναντίον στρατιωτικών στόχων που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το στρατιωτικό δυναμικό του καθεστώτος», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ