ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Γερμανία και Τουρκία έχουν «ειδική σχέση»

Μέρκελ: Γερμανία και Τουρκία έχουν «ειδική σχέση»
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 REUTERS/Hannibal Hanschke

Με άλλον έναν διπλωματικό ελιγμό η Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) έκανε λόγο για «ειδική σχέση» μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, λόγω κυρίως της παρουσίας περισσότερων από τριών εκατομμυρίων πολιτών με τουρκικές ρίζες στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «αυτό θα παραμείνει έτσι».

Επαίνεσε δε την Τουρκία για την συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο εφημερίδων RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν απογοητευτικά παραδείγματα ανεπιτυχούς ενσωμάτωσης, αλλά τόνισε πως θα ήταν εντελώς λάθος να εξαχθούν από αυτό συμπεράσματα για όλους τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Μέρκελ ανέφερε ότι μια καλή σχέση είναι προτιμότερη από μια τεταμένη και εξήγησε ότι σε αυτό το πνεύμα διεξάγει και η ίδια τις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan). Με τα δικά της λόγια:

Η απόπειρα πραξικοπήματος με πολλά θύματα αποτελεί για την Τουρκία ένα άσχημο σημείο καμπής. Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένας σημαντικός εταίρος. Είναι δε σημαντική και για την επίλυση συγκεκριμένων διενέξεων. Σκέφτομαι ειδικά το δράμα που εκτυλίσσεται στην Συρία. Η Τουρκία έχει υποδεχτεί τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Είναι έτσι η χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία.

Μπούρκα, ενσωμάτωση και εργασία

Στην ίδια συνέντευξη η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε εναντίον μιας γενικευμένης απαγόρευσης της μπούρκας στη Γερμανία, προειδοποίώντας ωστόσο ότι η χρήση του χαρακτηριστικού ενδύματος των γυναικών μουσουλμάνων εμποδίζει την ενσωμάτωσή τους στην γερμανική κοινωνία, καθώς «μια πλήρως καλυμμένη γυναίκα έχει λίγες πιθανότητες να ενσωματωθεί στην Γερμανία».

Τόνισε δε ότι στηρίζει απόλυτα τη θέση που έχει εκφράσει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ (Thomas de Maizière) εναντίον της απαγόρευσης της μπούρκας.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του κόμματός της κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σε σχέση με το ζήτημα, καθώς πολλά κορυφαία στελέχη εκφράζουν διαμετρικά αντίθετη άποψη από αυτή της κυβέρνησης.

«Το απορρίπτουμε. Δεν ταιριάζει στη χώρα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ (Peter Tauber), ενώ ανάλογες απόψεις εκφράζουν οι χριστιανοδημοκράτες υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων που συναντώνται σήμερα με τον Ντε Μεζιέρ.

«Είμαστε αντίθετοι στην χρήση της μπούρκας στην Γερμανία – δεν έχει θέση στη χώρα μας και δεν συνάδει με την αντίληψή μας περί του ρόλου της γυναίκας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πριν από την συνάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι το να αποκαλύπτει κανείς το πρόσωπό του και να μπορεί να κοιτάξει τους άλλους ανθρώπους στα μάτια αποτελεί κομβικό σημείο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μπούρκα και προσέρχονται σε γερμανικές δημόσιες υπηρεσίες, π.χ. για να τελέσουν τον γάμο τους, πρέπει να δείξουν το πρόσωπό τους. Τόσο όμως ο Ντε Μεζιέρ όσο και η ίδια η Μέρκελ παραδέχονται ότι μια γενικευμένη απαγόρευση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί, καθώς αποτελεί «περίπλοκο πολιτικό και νομικό θέμα».

Μιλώντας απόψε ενώπιον συνταγματολόγων, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά την συνταγματικότητα του μέτρου, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν τα κρατίδια να αποφασίζουν τα ίδια για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Επισήμανε πάντως ότι η αντίστοιχη γενική απαγόρευση που επεβλήθη στην Γαλλία το 2010 δεν έχει ως τώρα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των γυναικών που καλύπτονται πλήρως.

Επικριτική ακόμη και σε ό,τι αφορά την συζήτηση που διεξάγεται στην CDU εμφανίστηκε η προερχόμενη από το SPD υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες (Andrea Nahles), η οποία έκανε λόγο για «δείγμα αυξανόμενα ξενοφοβικής συζήτησης» στη χώρα.

Για την Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, το στοίχημα αφορά στην γερμανική οικονομία. Όπως είπε στη συνέντευξή της στο δίκτυο RND, «όταν ενσωματώνοντα οι πρόσφυγες στη γερμανική αγορά εργασίας, είναι μια νίκη για όλους». Πρόσθεσε δε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τους γραφειοκρατικούς κανονισμούς, ώστε «η ένταξη στην επαγγελματική ζωή να γίνεται πιο γρήγορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ