ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται οι νεκροί από την επίθεση στην Τουρκία

Αυξάνονται οι νεκροί από την επίθεση στην Τουρκία
Θρήνος για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε γαμήλια τελετή στο Γκαζίαντεπ REUTERS/Osman Orsal

Σε 50 έχουν ανέλθει οι νεκροί από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Γκαζίαντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Από την έκρηξη, που σημειώθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη μια γαμήλια τελετή, έχουν επίσης τραυματιστεί τουλάχιστον εκατό άνθρωποι, με τον κυβερνήτη Αλί Γερλίκαγια να κάνει λόγο για «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», που πιθανόν διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι, στην πόλη αυτή που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. «Καταδικάζουμε τους άπιστους που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτή την επίθεση», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη σε ανακοίνωσή του.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, πιστεύει ότι πίσω από την αιματηρή επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην «πρόκληση» που συνιστά η επίθεση στο Γκαζίαντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως «ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη».

Η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια γαμήλιας τελετής, που γινόταν σε ανοιχτό χώρο σε μια συνοικία της πόλης, όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο. Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

2016 08 21T062650Z 580804990 S1BETWQYZAAA RTRMADP 3 TURKEY BLAST

Πηγή: REUTERS/Osman Orsal

«Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία ασθενοφόρα φθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, όπου σοροί βρίσκονται στο έδαφος καλυμμένες με λευκά σεντόνια. Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», όμως άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες και αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επίσης εκλέγεται βουλευτής στο Γκαζίαντεπ, χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση εναντίον «ενός γάμου». «Ο στόχος είναι ο τρόμος, να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο Σιμσέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενος και αυτός στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ