Το Ιράν αυξάνει τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο
Μαθήτρια σε έκθεση των πυρηνικών επιτευγμάτων της χώρας, στην Τεχεράνη
ΑP Photo/Vahid Salemi, FileΤους τελευταίους μήνες, το Ιράν έχει αυξήσει τα αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρόλο που αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Τα αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60% – κοντά στο 90% που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ατομικής βόμβας – ήταν στις 17 Αυγούστου 164,7 κιλά (έναντι 142,1 κιλών τον Μάιο). Ποσότητα αρκετή, εφόσον εμπλουτιστεί σε υψηλότερο βαθμό, για τουλάχιστον τρεις πυρηνικές βόμβες.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι ευελπιστεί να ταξιδέψει σύντομα στο Ιράν προκειμένου να συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που περιήλθε εις γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ο Ραφαέλ Γκρόσι εκφράζει «επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν, προκειμένου να εδραιωθεί ένας αδιάκοπος και εποικοδομητικός διάλογος που θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητεί «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί «καταστροφικό πυρηνικό περιστατικό»
Δύο νέα προγράμματα για προσιτή στέγη - Έρχεται νέο «Ανακαινίζω»
02:00
: Πρόγραμμα Μετεγκατάσταση: Ποιοι δικαιούνται έως 10.000 για να μετακομίσουν
01:00
Τουλάχιστον 15 νεκροί από σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με ταχύπλοο διακινητών ανοικτά της Χίου (vid)
00:52
Ανοίγουν 60.000 νέες θέσεις εργασίας από προγράμματα της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες
00:30