Επιχείρηση «Ασπίδες»: «Περιβαλλοντικός κίνδυνος» το δεξαμενόπλοιο «Σούνιο»
Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση των ανταρτών Χούθι παραμένει φλεγόμενο από την 23η Αυγούστου
(Ansar Allah Media Office via AP)«Περιβαλλοντικό κίνδυνο» που θα επηρεάσει όλες τις χώρες που συνορεύουν με την Ερυθρά Θάλασσα, χαρακτήρισε η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES), το δεξαμενόπλοιο «Σούνιο», μετά το χτύπημα των ανταρτών Χούθι.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική εντολή και προωθεί την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Παράλληλα, εστιάζει στην προστασία της ζωής των ναυτικών καθώς και των παγκόσμιων κοινών αγαθών. Όπου είναι δυνατόν, συμβάλλουν στην πρόληψη της ρύπανσης από κατεστραμμένα πλοία μετά από επιθέσεις, αναφέρουν ακόμα.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή που είναι αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, εντοπίζεται -μέσω δορυφορικών φωτογραφιών- θαλάσσια ρύπανση.
Ρυμουλκά αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα Κυριακή (1/9) την επιχείρηση ρυμούλκησης του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου Sounion.
Το Sounion χτυπήθηκε επανειλημμένα σε επίθεση των Χούθι στις 21 Αυγούστου ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, που ελέγχουν οι Yεμενίτες αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι τόνισαν πως το έπληξαν με drones και πυραύλους.
Οι αντάρτες δήλωσαν ότι είναι σύμφωνοι να εφαρμοστεί «προσωρινή ανακωχή» για να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι το δεξαμενόπλοιο στο οποίο επιτέθηκαν, καθώς εκφράζεται ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτό έκανε γνωστό η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ. Ωστόσο εκπρόσωπός τους έσπευσε να διευκρινίσει λίγο αργότερα πως δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς τους, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνει επιχείρηση ρυμούλκησης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ξεκινά σήμερα η επιχείρηση ρυμούλκησης του «Sounion»
Από τα λάδια του Sounion προέρχεται η θαλάσσια ρύπανση - Ξεκινά η επιχείρηση ρυμούλκησης
Την υπόθεση του Γάλλου φυλακισμένου Βινατιέ θα εξετάσει η ο Πούτιν - Κατηγορείται για κατασκοπεία
20:09
Μελόνι: Eργαζόμαστε για την αναβολή της διάσκεψης Mercosur
20:00
Ιταλία: Εισιτήριο δύο ευρώ για την διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι από την 1η Φεβρουαρίου 2026
19:50
Γαλλία: Κουκουλοφόροι απήγαγαν και ανάγκασαν ένα ζευγάρι να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε crypto
19:40