ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Έκανε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή

Βόρεια Κορέα: Έκανε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή

Όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε επισήμως την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της.

Λίγο νωρίτερα στην ίδια εκτίμηση προέβη και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ καθώς είχε προηγηθεί η καταγραφή μιας σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,3 βαθμών.

«Είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για μια πυρηνική δοκιμή, λαμβανομένων υπόψη της τοποθεσίας και του μεγέθους του σεισμού», είπε η πηγή αυτή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Γιονάπ.

Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας έκρινε επίσης «πιθανό» η δόνηση να οφειλόταν σε πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό κι επίσημα, μέσω της κρατικής τηλεόρασης πως η Βόρεια Κορέα έκανε την πέμπτη της πυρηνική δοκιμή.

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αναλύουν τις πληροφορίες για τον σεισμό. Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας από την προεδρία, που επρόκειτο να αρχίσει να συνεδριάζει στις 05:00.

Πριν από δύο μήνες μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, η 38 North, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραφαν έντονη δραστηριότητα στο πεδίο αυτό πυρηνικών δοκιμών.

KIM

Η σεναριολογία για το ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε νέα πυρηνική δοκιμή εντάθηκε αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν την 6η Ιουλίου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.

Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

korea3

«Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Στέλεχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι η δόνηση είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Κυρώσεις ζητά η Ν. Κορέα

Η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, όπου καταγράφηκε σήμερα σεισμική δραστηριότητα κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών η οποία εκτιμάται πως οφείλεται στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

«Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια "αυτοκαταστροφική" πρόκληση που δείχνει την "μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο" του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν και αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Η Παρκ Γκέουν-χιε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια της 15λεπτης συνομιλίας τους ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, επεσήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Παράλληλα συμφώνησαν συμφώνησαν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ