Κροατία: Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς επανεκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 74,5%
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς χαιρετά τους υποστηρικτές του
AP Photo/Darko BandicΟ απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς επανεξελέγη την Κυριακή (12/01) στο αξίωμα, με μεγάλη άνεση, γεγονός που συνιστά πλήγμα για το συντηρητικό, κυβερνών κόμμα HDZ.
Ο Μιλάνοβιτς, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, συγκέντρωσε ποσοστό 74,58% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο υποψήφιος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ντράγκαν Πρίμορατς λαμβάνει 25,42%, με καταμετρημένο το 98,65% των ψήφων.
Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 44%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.
Το αποτέλεσμα θεωρείται σκληρό πλήγμα για το HDZ και τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, τον αιώνιο πολιτικό αντίπαλο του Μιλάνοβιτς, έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, που πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο, τον Νοέμβριο.
Μολονότι ο πρόεδρος διαθέτει μόνο περιορισμένες εξουσίες, οι Κροάτες τον θεωρούν εγγυητή της καλής λειτουργίας των θεσμών.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκλογές στην Κροατία: Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς συγκεντρώνει ποσοστό 77,86% στον δεύτερο γύρο
ΔΕΗ: Αμετάβλητες οι τιμές του πράσινου τιμολογίου ρεύματος για τον Αύγουστο
02:00
Ποιες είναι οι ημερομηνίες καταβολής για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου
01:00
Θερινές εκπτώσεις 2026: Οδηγός για ασφαλείς αγορές - Προσοχή στις παγίδες
00:30
Ρέθυμνο: Πέντε νεαροί συνελήφθησαν για επίθεση σε 51χρονο Βρετανό
23:59