ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα ρίχνει την ευθύνη στην Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη κατάρρευση της εκεχειρίας στη Συρία

Η Μόσχα ρίχνει την ευθύνη στην Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη κατάρρευση της εκεχειρίας στη Συρία
Δυνάμεις πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ εισέρχονται στο στρατιωτικό συγκρότημα που ανακατέλαβαν από τους μαχητές της αντιπολίτευσης στη νοτιοδυτική συνοικία Ραμούσα του Χαλεπίου, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 SANA/Handout via REUTERS

Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται παρά την εκεχειρία που ισχύει από το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τους Σύρους αντάρτες ως υπεύθυνους για περισσότερες από πενήντα επιθέσεις κατά συριακών δυνάμεων και αμάχων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων οι 27 στο Χαλέπι και οι 11 στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, αυτό είναι εμφανές κυρίως στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Χάμας, όπου συντάγματα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την εκεχειρία για να ανασυγκροτηθούν, να ανεφοδιαστούν με πυρομαχικά και όπλα και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιχείρηση για να καταλάβουν νέα εδάφη», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στην Συρία αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Σαβτσένκο (Vladimir Savchenko).

«Καταγράφηκαν 55 περιπτώσεις κατά τις οποίες ερρίφθησαν πυρά εναντίον των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων και της λαϊκής πολιτοφυλακής καθώς και εναντίον των αμάχων. Μόνο το τελευταίο 24ωρο 12 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Ρώσος αντιστράτηγος, προσθέτοντας ότι και μια εθελόντρια της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκε από βλήμα όλμου σε επίθεση των ανταρτών.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής αρχηγός της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Βίκτορ Ποζνίχιρ (Viktor Poznikhir) δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα είναι υπεύθυνη» σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας στη Συρία, με τη Μόσχα να κατηγορεί εκ νέου την Ουάσιγκτον για μη τήρηση των δεσμεύσεών της όπως απορρέουν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Αν η αμερικανική πλευρά δεν λάβει κατάλληλα μέτρα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο συριακό έδαφος», τόνισε ο Ρώσος αντιστρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως σημείωσε, η εκεχειρία έχει παραβιαστεί 199 φορές από το βράδυ της Δευτέρας όταν και τέθηκε σε ισχύ μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες της προπερασμένης στη Γενεύη.

Στις 7 Αυγούστου οι δυνάμεις των σουνιτών ανταρτών του ισλαμιστικού Στρατού της Κατάκτησης (Jaish al-Fatah – JaF) ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να σπάσουν την πολιορκία του ανταρτοκρατούμενου ανατολικού Χαλεπίου, παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους το κέντρο πυροβολικού και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού στρατού στη νοτιοδυτική συνοικία Ραμούσα (Ramouseh).

Ramouseh CmxTYwjWAAEUtin

Οι συνοικίες της Ραμούσα και της Χαμντανίγια (Hamdaniyah) έχουν υπάρξει κέντρο σφοδρών συγκρούσεων, καθώς εφάπτονται της περιφερειακής οδού Καστέλο, βασικού άξονα τροφοδότησης της κάθε αντιμαχόμενης πλευράς στην άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας. Οι δυτικές πρωτεύουσες δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για αυτήν την εξέλιξη.

Έναν μήνα μετά και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση των Τζον Κέρι (John Kerry) και Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Lavrov) για συνομιλίες στη Γενεύη, ο συριακός στρατός με τη βοήθεια των Παλαιστινίων μαχητών της Liwa al-Quds (Ταξιαρχία της Ιερουσαλήμ) και της συριακής αεροπορίας ανακατέλαβε τη μικρή ζώνη στη Ραμούσα, η οποία ενώνει το φιλοκυβερνητικό δυτικό τμήμα του Χαλεπίου με τις νοτιότερες περιοχές της ομώνυμης επαρχίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Άσαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ