ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάρλοτ, χαροπαλεύει διαδηλωτής

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάρλοτ, χαροπαλεύει διαδηλωτής
REUTERS/Jason Miczek

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι δρόμοι της πόλης Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα, με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από πυροβολισμό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά τη δεύτερη νύχτα χάους, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά, την Τρίτη.

Πυροβολισμοί, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό για άλλο ένα βράδυ στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, με μονάδες της Εθνοφρουράς και της πολιτειακής αστυνομίας να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κοινωνική αναταραχή.

2016 09 22T041016Z 2044175534 S1BEUCRUUIAC RTRMADP 3 USA POLICE

Πηγή:REUTERS/Jason Miczek

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πατ μακΚρόρι έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Για την κατάσταση ενημερώνεται διαρκώς και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς.

2016 09 22T041006Z 1337469790 S1BEUCRUTYAA RTRMADP 3 USA POLICE

Πηγή:REUTERS/Jason Miczek

Σύγχυση επικράτησε και με την κατάσταση της υγείας του διαδηλωτή που τραυματίστηκε από πυρά, με τις αρχικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι νεκρός, όμως νεότερες πληροφορίες ξεκαθαρίζουν ότι νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά και με το ποιος πυροβόλησε τον συγκεκριμένο διαδηλωτή που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, με τις αρχές να σημειώνουν ότι τα πυρά δεν προέρχονταν από την αστυνομία, αλλά από άλλο πολίτη. Στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων τραυματίστηκαν ακόμη τέσσερις αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές βγήκαν για δεύτερο βράδυ οργισμένοι στους δρόμους, ανάβοντας φωτιές, πετώντας μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, διαμαρτυρόμενοι για τον θανάσιμο τραυματισμό Αφροαμερικανού, με την αστυνομία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εισβολή μιας ομάδας διαδηλωτών σε εμπορικό κέντρο.

2016 09 22T041023Z 1966465565 S1BEUCRUUPAB RTRMADP 3 USA POLICE

Πηγή: REUTERS/Jason Miczek

Από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ από την οργή του πλήθους δεν γλίτωσαν ούτε δημοσιογράφοι και κάμεραμεν που βρίσκονταν στο σημείο για να καλύψουν τα γεγονότα. Ο ρεπόρτερ του CNNi Ed Lavandera κι ένας κάμεραμαν άλλου μέσου δέχθηκαν επίθεση από τους διαδηλωτές.

2016 09 22T024752Z 2133729493 S1BEUCRNMEAA RTRMADP 3 USA POLICE

Πηγή:REUTERS/Jason Miczek

Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Κιθ Λαμόντ Σκοτ, πατέρα επτά παιδιών, από πυρά αστυνομικού, την Τρίτη. Ο 43χρονος Σκοτ φέρεται να βγήκε από το αυτοκίνητό του κρατώντας όπλο, την ώρα που οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν έρευνα στη συνοικία για ύποπτο ληστείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Σάρλοτ, Κερ Πάτνι, οι αστυνομικοί προειδοποίησαν επανειλημμένως το θύμα να πετάξει το όπλο που κρατούσε, προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αστυνομικός που πυροβόλησε ήταν επίσης Αφροαμερικανός. Η οικογένεια του θύματος πάντως αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των αστυνομικών και τονίζει ότι ο Σκοτ ήταν άοπλος και απλώς καθόταν μέσα στο αυτοκίνητό του διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Ανατριχιαστικό είναι βίντεο στο Facebook στο οποίο ακούγονται οι κραυγές της κόρης του θύματος, μόλις εκείνη μαθαίνει ότι ο πατέρας της είναι νεκρός. Νωρίτερα στο ίδιο βίντεο ακούγεται η ίδια να βρίζει τους αστυνομικούς που έχουν αποκλείσει την περιοχή που σημειώθηκε το περιστατικό, ενώ φωνάζει πως ο πατέρας της δεν είχε όπλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ